NOĆ MUZEJA U POŽEGI – Umrežavanje muzeja, e-Muzej, radionica i muzejski kviz

Datum objave: 29. 1. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Gradski muzej Požega sudjeluje u Noći muzeja čija je ovogodišnja tema “Muzeji, inovacije i digitalna budućnost”. Ovogodišnji požeški program osmišljen je u skladu s temom i to u suradnji s muzejom grada Pakraca, Osnovnom glazbenom školom Pakrac, Glazbenom školom Požega i Udrugom “Kvizoljupci Zlatne doline”.Noć muzeja održat će se 1. veljače, s početkom u 18,00 sati, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za novinare.

Posebnost cijelog programa ovogodišnje Noći muzeja je uključivanje uživo u program Muzeja grada Pakraca uz glazbeni koncert Osnovne glazbene škole Pakrac i stručno vodstvo po izložbi “Priče iz školskih klupa”. Istovremeno u Gradskom muzeju Požega bit će koncert Glazbene škole Požega i stručno vodstvo na izložbi “O životinjama i ljudima”.

“Preko video-veze posjetitelji Gradskog muzeja Požega moći će pratiti zbivanja u pakračkom muzeju i obrnuto. Muzej grada Pakraca nama je jedina srodna ustanova na području Požeško-slavonske županije, ove godine oni obilježavaju desetu obljetnicu postojanja, a kao što već znate naš muzej slavi svoju 95. godišnjicu. Željeli bi kroz zajedničko djelovanje osnažiti neke naše projekte, pojačati suradnju te smo stoga osmislili i ovaj zajednički dio programa, ” pojasnila je ravnateljica požeškog muzeja Mirela Pavličić Hein.

Uz gostujuću izložbu “O životinjama i ljudima”za najmlađe posjetitelje osmišljena je radionica naziva “Osjeti, vidi i doživi umjetnost”.Radionicu s početkom u 18,00 sati vodit će nastavnice likovne kulture Sanja Mišić i Monika Kostić. ” Dio izložbe posvećen je animalizmu u umjetnosti i religiji. Zašto su i koje životinje ljudi crtali kroz povijest, koje životinje su se vezle na bračnim prekrivačima, koje su od njih bile zaštita od uroka, a koje su prizivale plodnost, među ostalim otkrivat će djeca na radionici te pokušati iz svog kuta gledanja u kombiniranim likovnim tehnikama to isto prikazati,” najavila je muzejska pedagoginja Ljiljana Marić.

U drugom dijelu večeri bit će predstavljena aplikacija e-muzej. “Nakon uspješnog predstavlja na Hrvatskom festivalu multimedijski i web projekata u Muzeju suvremene umjetnosti u prosincu prošle godine, projekt Gradskog muzeja Požega “e-Muzej”, ponovno se predstavlja požeškoj javnosti i to u Noći muzeja. “Tema ovogodišnje Noći muzeja “Inovacije i digitalna budućnost” potvrđuje koliko je požeški muzej s virtualnim muzejom “Muzej u loncu”, a još više s novim projektom “e-Muzej” u korak sa suvremenim muzeološkim kretanjima. Nakana ovog projekta je pojavljivanje na najneočekivanijim mjestima u gradu nudeći interaktivno, zabavno ali prije svega, edukativno približavanje baš digitalizirane baštine Požege ali i samog muzeja nadamo se, budućim posjetiteljima muzeja,” pojasnila je začetnica projekta Maja Žebčević Matić.

Za kraj programa ovogodišnje požeške Noći muzeja predviđen je kviz muzejski pab kviz u suradnji s udrugom “Kvizoljupci Zlatne doline”. Kviz će sadržavati 30 pitanja kojima su obuhvaćeni sadržaji iz širokog područja posredno ili neposredno vezanog uz sam muzej, a natjecat će se deset tročlanih ekipa.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn