NOĆ MUZEJA U GALERIJI ANITA – Jedinstveni homage požeškim boltama

Datum objave: 01. 2. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Svoj obol ovogodišnjoj Noći muzeja dala je i požeška akademska slikarica Anita Grbavac Jakobović. Svoju galeriju/ atelier otvorila je za cjelovečernje druženje brojnim prijateljima i poštovateljima njenog rada među kojima je bio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Noć je, baš kao i protekla dva desetljeća Anitinog umjetničkog stvaranja, bila u znaku jedinstvenog simbola, a sada i suvenira “Požeška bolta”.

Noć muzeja i večer u galeriji izvrsna je kombinacija, potvrdili su brojni gosti poznate požeške slikarice. Jer, osim što je u intimnom prostoru galerije sve odisalo umjetnošću, Anita je predstavila i požeški suvenir. “To je moja ideja, kreacija – požeška bolta. To je stilizirana požeška bolta koja predstavlja i muzej i naše bolte, taj razigrani barok, sve ono što se može prepoznati kao srž ovog grada, a opet u grafičkim tonovima po kojima je moj rad prepoznatljiv – crni, crveni i bijeli,” kaže nam umjetnica.

Dodaje, to je korak dalje u razradi ideje jer sjećamo se i samostalne izložbe polureljefa i skulptura koju je nazvala “Uprostorene arkade”, požeškoj javnosti predstavljene krajem 2018. godine. “To je projekt koji je krenuo prije 20 godina. Puno sam razmišljala o Požegi, tu je Kužni pil kojeg jednako volim, ali tražila sam neki novi simbol. Požega je barok, i “otkrila” sam te barokne bolte, požeške arkade koje su me toliko okupirale da radim na njima, pročišćavam ih punih 20 godina. I moj diplomski rad vezan je uz požeške bolte pod nazivom “Saba – preobraženje”. I evo do današnjeg dana – od slika, reljefa, polureljefa i skulptura do suvenira za koji mislim kako će mnoge zainteresirati,” zaključila je Anita.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn