NOĆ MUZEJA NA NOVOGRADIŠKI NAČIN – Druženje uz Tesline izume, robotiku, pčele i old timere

Datum objave: 01. 2. 2020. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Edukativno, informativno i zabavno, upravo onako kako je i prije 15 godina zamišljena, izgledala je Noć muzeja na novogradiški način. Jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji i ovaj su se puta, već tradicionalno, pridružili Gradski muzej i Muzej prometa i tehnike, po prvi puta na novoj lokaciji- u dvorištu bivše vojarne.

Želeći sugrađanima približiti pomno prikupljano kulturno-povijesno-tehničko blago i novogradiške su se ustanove pridružile Noći muzeja. Učinili su to, brojnim edukativno, informativno zabavnim sadržajima, Gradski muzej i Muzej prometa i tehnike, jedinstveni postav i zbirka Old timer kluba “Classic 99”, po prvi puta predstavljeni na novoj lokaciji-u dvorištu bivše vojarne. Posebna noć počela je na Trgu kralja Tomislava 7., u prostoru Gradskog muzeja, predavanjem Željka Ivaniševića u suradnji s Tehničkom zajednicom Nove Gradiške, o komunikaciji putem radio valova. Veliki interes, posebno onih najmlađih, izazvalo je predavanje gimnazijskog profesora fizike, Gorana Ruškana, o Nikoli Tesli, a potom i ono o robotici, za koje se, znanjem i stručnošću, pobrinuo profesor Boris Grgić iz Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška, predstavivši Novogradiščanima sve ono što rade i stvaraju školarci robotičari.

Vrijedan sadržaj svakako je bila i gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu “Zašto je pčela važnija od čovjeka” koju je posjetiteljima Noći muzeja, uz prigodnu prezentaciju pčelarskih proizvoda lokalnog pčelara Mije Kurića, predstavila mag.bio Helena Barišić. “Slatka” edukativna priča u Gradskom muzeju upotpunjena je domaćom rakijom i kolačima od meda, a potom nastavljena i u Muzeju prometa i tehnike, razgledom jedinstvene zbirke Old timer kluba “Classic 99”, po prvi puta predstavljene na novoj lokaciji-u dvorištu bivše vojarne. Postav novogradiških zaljubljenika u starodobna vozila trenutno broji više od 1500 predmeta s pričom i emocijom, “okupljenih” u 13 podzbirki koje se bave razvojem tehnike- od kotača automobila do prijenosa slike i zvuka, vatrogasnih predmeta, poljodjelstva, industrije, obrta i zanata, što su, s velikim interesom u Noći muzeja, razgledali i mnogobrojni Novogradiščani.

TEKST: S.T.         FOTO: Radio Prkos

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn