NOĆ KNJIGE U POŽEGI – Književnici i omiljeni likovi i junaci u misiji promicanja čitanja

Datum objave: 24. 4. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Manifestacija Noć knjige, koja već osmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održana je u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige u  174 grada i mjesta širom Hrvatske, među kojima je i Požega.

Ovogodišnjom temom, „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa” želja je bila potaknuti na promišljanje o likovima, a diljem zemlje, na različite kreativne načine, u Noći knjige istraživalo se kako su knjiški junaci inspirirali i nadahnjivali te oblikovali živote. I ove godine, Gradska knjižnica i čitaonica pripremila je programe posvećene najmlađima ali i programe koji su pružili priliku odrasloj publici družiti se s omiljenim likovima i književnicima u zajedničkom slavlju i promicanju ljubavi prema knjizi i čitanju. S velikim i malim ljubiteljima knjige i čitanja u Požegi su se družili književnici Hrvoje Kovačević, Marina Vujčić i Ante Tomić.

Popularni Alan Ford, strip koji je oblikovao svjetonazor generacijama, proslavio je 50.rođendan, a bila je prigoda prisjetiti se i kultnog požeškog stripa Patak uz druženje s jednim od začetnika tog stripa Jelenkom Topićem.

Tradicionalno, u Noći knjige proglašeni su i pobjednici natječaja Knjiga svaki dan. Tema je bila Fotoilustracija, a u natječaju koji je trajao od 1. ožujka do 10. travnja 2019. sudjelovalo je 126 autora s ukupno 349 prijavljenih fotografija. Posjetitelji su mogli vidjeti 50 najuspješnijih radova na zadanu temu, a proglašene su i nagrađene fotografije.

Prema ocjenama prosudbenog povjerenstva u sastavu Damir Hoyka, Marina Vujčić, Alis Marić i Aleksandra Šutalo prvo mjesto osvojila je Neda Rački iz Zagreba za fotografiju Povratak Sherlocka Holmesa  (Gary Lovisi). Drugo osvojio je Đoko Glušica iz Rijeke za fotografiju  Starac i more (Ernest Hemingway), a treće mjesto Aleksandar Gospić iz Zadra za fotografiju Bilježnica (Nicholas Sparks). U Noći knjige posjetitelji su imali priliku upisati se u knjižnicu na godinu dana po sniženoj cijeni upisnine od 50 kuna.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn