NOĆ KNJIGE NA NOVOGRADIŠKI NAČIN – Izložbe, kreativna strip radionica, proglašenje najčitatelja

Datum objave: 25. 4. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Iako nam nacionalne statistike baš i ne idu u prilog, mali i veliki Novogradiščani su, i ove godine dokazali kako je druženje s knjigom, najkvalitetnije druženje. Za njih, ali i sve one koji, tek kreću u potragu za znanjem skrivenim između korica, Gradska knjižnica je uspješno oorganizirala još jednu Noć knjige.

I dok nacionalne brojke kažu kako većina nas pročita tek jednu knjigu godišnje, Nova Gradiška se može pohvaliti vlastitom, puno drugačijom statistikom. Potvrdila je to i Noć knjige, tradicionalna manifestacija koja u središte svog zanimanja stavlja knjigu, autora, čitanje i čitatelja, nastojeći, bar na trenutak, skrenuti pozornost na ljepotu i značenje pisane riječi, čaroliju ukoričenih svjetova i radost njihova upoznavanja.

Organizirana osmi puta, u domaćinstvu Gradske knjižnice, Noć knjige malim je i velikim čitateljima ponudila Marvelovu mini strip radionicu za srednjoškolce i odrasle ljubitelje stripa pod mentorstvom Dorotee Bagarić, hrvatsko-američke akademske slikarice, dizajnerice i ilustratorice, izložbu likovnih radova autorice Senke Serdar na temu „Malog princa“, a onda i svečanu ceremoniju proglašenja najčitatelja i najčitateljice u 2018.godini.

Jer, kako je rekla prof. Biljana Dakić, v.d. ravnateljica Gradske knjižnice, „upravo su oni svjetlost i radost našega grada i svih mjesta u kojima žive, ponos novogradiške Gradske knjižnice i cijele Hrvatske i budući prekrasni čitatelji i dobri ljudi ovoga svijeta.“ Ove su godine to, „nepristranom i egzaktnom odlukom“ računala-Vesna Cvjetković, Marija Horvatin, Gordana Tarbuk, Ivana Vlajko, Jadranka Brdarić, Željko Makovičić, Kristina Arić, Jadranko Paulus, Vesna Cvijić, Vesna Oršulić, Nada Potočki, Slava Dujić, Višnja Juraković, Franjo Lalić, Vjeko Dević, Lidija Prša, Sanja Sabolić, Lidija Tutić, Antonija Hrnčiar i Zdenka Zečević, te Grad Nova Gradiška, Jelena Kovre i Gradski muzej-kao suradnici i potpora, nagrađeni diplomama i prigodnim poklonima.

Kao i prethodnih godina, začin noćnom druženju s knjigom bila je glazba, uz sada već tradicionalni poziv organizatora-Gradske knjižnice, upućen aktualnim čitateljima, te prije svega, svima onima koji tek kreću u potragu za čarolijom skrivenom između korica.

TEKST: S. T.       FOTO: F. S.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn