NOĆ KAZALIŠTA U POŽEGI – U znaku obnovljene suradnje između osječke Akademije i požeškog kazališta

Datum objave: 21. 11. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Obilježavanje Noći kazališta u Požegi proteklo je u znaku svečanog otkrivanja ploče o suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Gradskog kazališta Požega – kao nastavne baze Akademije. “Vjerujem da će mnogi naši studenti dobiti ona potrebna znanja, a to je stati na scenu pod pravim reflektorima i ostvariti razmjenu s publikom. A osvjedočen sam da Požega ima prekrasnu publiku koja uistinu vapi i želi gledati kvalitetne programe. Tu smo da upravo takve programe u ovoj našoj nastavnoj bazi od danas i ostvarujemo u jednoj dobroj suradnji i sinergiji,” rekao je profesor Robert Raponja.

Uz djelatnike kazališta i ravnateljicu Valentinu Neferović, ovo činu koji simbolično najavljuje početak obnovljene suradnje prisustvovali su Prodekanica za umjetnost, kvalitetu i strategiju Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Saša Došen, Prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Robert Raponja te gradonačelnik Grada Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić.

Suradnja osječke Akademije i Gradskog kazalište Požega postoji uz prekide već dugi niz godina, od prve predstave “Razigrajmo Melitu” (2009) rađene prema tekstu Marijane Nole, a u režiji upravo Roberta Raponje. Uz “Melitu” nastale su i brojne druge predstave, a požeška publika imala je priliku na svojoj sceni gledati prve glumačke korake vrhunskih glumaca i kazališnih umjetnika poput Katarine Baban, Peđe Gvozdića, Hrvoja Seršića, Ivana Ćaćića, Vuka Ognjenovića i brojnih drugih. Na tu suradnju podsjetila je i ravnateljica požeškog kazališta Valentina Neferović dodajući kako je sada, zahvaljujući profesoru Raponji i gradonačelniku Darku Puljašiću suradnja dobila svoj novi oblik i dimenziju. Prodekanica Saša Došen pozdravila je uspostavnu nastavne baze u Požegi u svoje i u ime dekanice Akademije za umjetnost i kulturu prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić.

“Ovo nije početak nego nastavak jedne doista lijepe suradnje između osječke Akademije i Gradskog kazališta Požega. Tijekom prošlih godina mnogi su naši studenti – studenti glume ili primijenjene umjetnosti namijenjene kazalištu, stekli svoja prva profesionalna iskustva upravo u okruženju Gradskog kazališta Požega. Sigurna sam da su i naši studenti i profesori, a doista to mogu reći u svoje ime, ovdje proveli kvalitetno, konstruktivno, kreativno i prekrasno vrijeme. Oduvijek ste bili prekrasni domaćini i sretni smo da će se ta suradnja sada nastaviti tako da će vaše kazalište biti radilište naše Akademije,” naglasila je prodekanica Došen.

Za nastavak suradnje zaslužni su najviše Prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Robert Raponja te požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji prepoznali obostranu dobrobit cijele priče te pronašli pravi način da spoje tu prekinutu nit u mreži bogato isprepletenoj znanjem, iskustvima i dobrim kulturnim rezultatima. Jer, kako je naglasio profesor Raponja, visokoškolske ustanove poput Akademije i Sveučilišta svoju izvrsnost rado dijele i izvan svojih zidova i prostornih granica.

“Pozdravljam vas u ime rektora Sveučilišta Vlade Guberca i u ime Uprave Sveučilišta koje s ponosom nosi ime Josipa Jurija Strossmayera, koji je bio materijalni utemeljitelj i idejni začetnik upravo akademija i školstva u Hrvatskoj. Preko imena J. J. Strossmayera koji je toliko volio umjetnost i kulturu, zagovaramo i to da se kao Akademija širimo i izvan Osijeka tako da imamo nekoliko nastavnih baza. Ovo je treća naša nastavna baza i to na vrlo bitnom mjestu zato što je dosadašnja dugogodišnja suradnja urodila itekako plodom – podosta Požežana studira na Akademiji za umjetnost i kulturi i usavršava se i doktorskim studijima. Kao Sveučilište imamo uvijek otvorena vrata za sve željne i gladne znanja i umjetnosti, da dolaze u Osijek, ali i mi želimo dolaziti ovdje i u ovoj nastavnoj bazi ostvarivati one programe koje ne možemo ostvariti u Osijeku. Posebice zato što Akademija za umjetnost i kulturu još uvijek nema scene, a vi baštinite prelijepo kazalište koje se uistinu čuva i njeguje. Vjerujem da će mnogi naši studenti dobiti ona potrebna znanja, a to je stati na scenu pod pravim reflektorima i ostvariti razmjenu s publikom. Ono što sam osvjedočen, jest da Požega ima prekrasnu publiku koja uistinu vapi i želi gledati kvalitetne programe. Tu smo da upravo takve programe u ovoj našoj nastavnoj bazi od danas i ostvarujemo u jednoj dobroj suradnji i sinergiji,” rekao je profesor Raponja, dodajući kako ga veseli što program svečanog otvaranja ploče vodi – njegova studentica glume, a naša Požežanka Anabella Kika Sulić. U popratnom programu, uz poštivanje epidemioloških mjera, nazočni su mogli uživati u pravoj maloj, prigodnoj poslastici – izložbi kazališnih lutaka prof. Rie Trdin postavljenoj u kazališnom hodniku.

Na sceni je pak održan program pod nazivom “Quattro Stagioni Cabaret” u kojem su nastupili Marijana Matoković, Ružica Maurus ,Ana Ticl te Ivan Polić.

TEKST: Sanja Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn