NOĆ HRVATSKOG FILMA – Uživajte u cjelodnevnom besplatnom maratonu domaćeg filma u Novoj Gradiški i još pet hrvatskih gradova

Datum objave: 05. 10. 2018. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Jedinstveni besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma bit će održan u subotu, 6. listopada, u šest hrvatskih gradova i ukupno pet država- u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Šibeniku, Novoj Gradiški, Dubrovniku, ali i na kino platnima u Srbiji, Bosni i Hercegovini ,Mađarskoj i Austriji .U jednoj filmskoj noći, od 18 sati pa sve do 2 ujutro, publika će imati priliku vidjeti više od 100 domaćih naslova različitih žanrova.

Noć hrvatskog filma i novih medija, projekt promicanja hrvatskog filma među domaćom, ali i stranom publikom, ove godine doživljava svoje peto izdanje.Od početnog, skromnog vala dobre nade u interes domaće publike za domaći film, cilj organizatora jedinstvene manifestacije zvane Noć hrvatskog filma i novih medija je, u jednoj noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati i prenositi na nove naraštaje. Upravo stga, ulaz na sve projekcije potpuno je besplatan!

U svom ovogodišnjem, petom izdanju, manifestacija će biti održana u šest hrvatskih gradova i ukupno pet država- u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Šibeniku, Novoj Gradiški, Dubrovniku, ali i na kino platnima u Srbiji, Bosni i Hercegovini ,Mađarskoj i Austriji, u subotu, .listopada. Toga dana, točnije noći, od 18 sati pa sve do 2 ujutro, za one najizdržljivije, publika će imati priliku vidjeti više od 100 domaćih naslova različitih žanrova. Manifestacija se u NovojGradiški odvija u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta M.A. Relković i Umjetničke organizacije Noć hrvatskog filma i novih medija, a sve pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

Iz filmskog programa u Novoj Gradiški valja izdvojiti dokumentarni film „Dušan Vukotić – hrvatski oskarovac“, autora Novogradiščanina -Silvija Petranovića iz 2011. godine., te za ljubitelje dokumentaraca odličan film o jednom od najpoznatijih filmskih kritičara i boema, Vladimiru Vukoviću, „Liga džentlemena“ Silvija Mirošničenka iz 2016. U igranom programu ističe se kratki film „Presa“ autora Bogdana Žižića iz 1981., koji je osvojio glavnu nagradu u Oberhausenu, Grand Prix Sofia te Specijalnu nagradu Tampere. Iz sjajnog dokumentarnog programa izdvajamo i film „Bourek – slika redatelja Zorana Peze kao film u jednom kadru“, iscrpni portret Zlatka Boureka, „Spaljeno sunce“ Petra Krelje o poznatoj Kožarićevoj ambijentalnoj skulpturi Prizemljeno sunce u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici, te audiodokumentarni film „Dodir stopala, dodir ruke“ autorice Ivone Biočić Mandić o nastanku taktilnih skulptura-tapiserija u tvornici za izradu tepiha i tapiserija ”Regeneracija d.d.” u Zaboku, redateljski koncipiran za integriranu percepciju slijepih, videćih osoba i videćih osoba s povezom preko očiju.Dobro došli u novoobnovljenu dvoranu novogradiškog Doma kulture.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: NHF

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn