NJEMAČKO-HRVATSKI RAZVOJNI FORUM: Jačanje njemačko-hrvatskih odnosa razmjenom primjera dobrih praksi

Datum objave: 21. 11. 2023. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Hrvatska zajednica županija u suradnji sa Savezom regija Njemačke, CEMR-om Njemačka, Zakladom Konrad Adenauer i Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, novi radni tjedan je otvorila Njemačko-hrvatskim razvojnim forumom organiziranim u Zagrebu

S ciljem jačanja njemačko-hrvatskih odnosa razmjenom primjera dobrih praksi koji su tematski orijentirani na: međuregionalne infrastrukturne projekte, migracije i sigurnost, mlade u Europi te budućnost lokalne demokracije, Hrvatska zajednica županija u suradnji sa Savezom regija Njemačke, CEMR-om Njemačka, Zakladom Konrad Adenauer i Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, u Zagrebu je organizirala Njemačko-hrvatski razvojni forum. Iznimno vrijedan skup okupio je predstavnike njemačkih pokrajinskih vlada, članove Europskog odbora regija, predstavnike lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj kao i predstavnike resornih ministarstva i institucija.

U okviru Foruma održan je panel “Budućnost lokalne demokracije na kojem se govorilo o međuregionalnim infrastrukturnim projektima, mogućnostima razvoja gospodarstva kroz prometnu povezanost, projektima održivog razvoja i obnovljivim izvorima energije kao i o strateškom planiranju, predviđanju i međuinstitucionalnim odnosima Europskog odbora. O ovoj temi govorili su Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodskoposavski župan Danijel Marušić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, Bert Kuby, stručnjak za upravljanje projektima Waymark Gerhard Šarić te zastupnik u njemačkom parlamentu Hendrik Hoppenstedt. U sklopu Foruma raspravljalo se i o aktualnoj temi sigurnost i migracije s kojom su upoznali predsjednik savezne pokrajine Dahme-Spreewald, Stephan Loge, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin te direktor predstavništva Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach.

O mogućnostima za mlade riječi je bilo u okviru panela “Mladi i Europa” na kojem su sudjelovali državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, župan Virovitičko- podravske županije Igor Andrović, župan Istarske županije Boris Miletić te voditelj predstavništva lokalnih vlasti savezne pokrajine Baden-Württemberg Patrick Wegener.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija u uvodnom je obraćanju istaknuo kako se ideja o povezivanju njemačkih i hrvatskih gradova i regija rodila zahvaljujući dosadašnjim dobrim suradnjama, ali i želji da ih unaprijedimo i razmijenimo primjere dobrih praksi. Njemačko-hrvatski odnosi, naglasio je Marušić, kroz povijest potvrđuju da, unatoč razlikama u veličini i ustroju, dijelimo zajedničke vrijednosti i suglasnost oko smjera razvoja lokalne i regionalne samouprave. Dijeleći zajedničke europske ciljeve, vjerujemo da zajedno možemo raditi na jačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, prvenstveno na smanjenju razlika u stupnju razvoja različitih regija. Marušić je istaknuo i kako se s posebnom pozornošću prate ruralna područja, područja zahvaćena industrijskom tranzicijom i regije koje su izložene ozbiljnim i trajnim prirodnim ili demografskim poteškoćama.

“Trudili smo se danas dotaknuti teme koje će inspirirati, ali i teme koje predstavljaju aktualne izazove za sve europske zemlje. Otvorenim dijalogom i primjerima iz prakse želimo živjeti ciljeve Kohezijske politike Europske unije koji uključuju: inovativnu i gospodarsku preobrazbu, zeleniju nisko ugljičnu Europu, povezaniju Europu, provedbu europskog stupa socijalnih prava te održiv i integriran razvoj urbanih, ruralnih i obalnih područja putemlokalnih inicijativa.”, između ostaloga je, na Forumu rekao predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić.

TEKST: S. Tarbuk              FOTO: BPŽ/PSŽ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn