NEKADA PONOS, SADA SMETNJA – Neslavna priča slavnog “Francuza”

Datum objave: 12. 8. 2016. | Kategorija: Društvo

IMG_2444 - Copy

POŽEGA – Multimedijalna dvorana, muzej, knjižnica, restoran, okupljalište mladih samo su dio sadržaja koje je trebao udomiti Francuz, željeznička zvijezda davnih 70-tih godina prošlog stoljeća, koji je na inicijativu Udruge željezničkih zaljubljenika Slavonije prije pet godina smješten o u Požegu. Nakon spektakularnog otvaranja, od Željezničkog spomen parka nije ostao ni spomen. Tek vlak koji iz godine u godinu sve manje podsjeća na luksuznu željezničku garnituru, a sve više na staro željezo.

HŽ serija 7021 (nadimka Francuz) serija je komfornih dizelsko-električnih vlakova koja je bila predviđena za prijevoz putnika na međugradskim relacijama, opremljena sjedalima vrhunske udobnosti, barom, opremom za praćenje Tv programa i drugim pogodnostima. Tako zvuči kratki opis slavne prošlosti nesretnog Francuza koji je neslavno završio na požeškom kolodvoru. Doduše, po njegovu dolasku pristupilo se uređenju  koje je koštalo oko 70 tisuća kuna od čega je oko 50 tisuća osigurao Grad Požega. Požegi i Požežanima ostala je samo hrđava kompozicija i ogromni računi za električnu energiju koji su prije dvije godine bili oko deset tisuća kuna.

Još 2013. inicijatori ovog “projekta” članovi Udruge željezničkih zaljubljenika Slavonije najavljivali su nove aktivnosti, edukaciju mladih i slične sadržaje, no entuzijazam je naglo splasnuo te su od svega hladno digli ruke prebacujući lopticu i brigu o vlaku na lokalnu samoupravu. Od 2014. godine gradonačelnik Vedran Neferović pokušava naći rješenje da se vlak ipak izmjesti iz grada. U nekoliko je navrata o tome razgovarao s predstavnicima Hrvatskih željeznica od kojih odgovor o namjerama zatražili i novinari. “Ugovor o korištenju dizel-motornog vlaka serije 7021 (Francuz) između HŽ Putničkog prijevoza i udruge Željeznički zaljubljenici Slavonije, koja je koristila vlak u kolodvoru Požega, je raskinut. HŽ Putnički prijevoz u što skorijem roku planira izmjestiti vlak iz kolodvora,”odgovorila je koordinatorica za odnose s javnošću u Hrvatskim željeznicama Ivana Čubelić.

TEKST: S. P./ D. K.      FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn