NASTAVAK PREKOGRANIČNE SURADNJE – Nova Gradiška i Grad Šabac službeno postali gradovi partneri

Datum objave: 12. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Nakon što su temeljem prekograničnog projekta “teškog” više od 800 tisuća eura 2018. godine potpisali Sporazum o gospodarskoj suradnji, Nova Gradiška i Šabac službeno su postali gradovi partneri. Novi sporazum koji će rezultirati i novim zajedničkim projektima, međusobnom razmjenom iskustava i primjera dobre prakse, u ime “gradova prijatelja” potpisali su Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i Nebojša Zelenović, prvi čovjek grada Šapca.

Uspješno partnerstvo Nove Gradiške i grada Šapca uspostavljeno temeljem zajedničkog prekograničnog projekta ” BIOSOL-upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora za održivu i efikasnu energiju za samostalne komplekse sa socijalnom svrhom” , dodatno je učvršćeno Sporazumom o suradnji, dokumentom kojim su ova dva grada i službeno postali partneri, što su, potpisom, potvrdili i Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i prvi čovjek Grada Šapca, Nebojša Zelenović.

” Prije nešto više od godinu dana, čim se pojavila mogućnost prekogranične suradnje između Hrvatske, Srbije i Podunavske zone, naša su dva grada u tome prepoznala priliku i zajedno krenula u realizaciju projekta koji je, u konkurenciji od njih 110, ocijenjen najboljim. Riječ je o “priči” vrijednoj 848 tisuća eura, s jedne i druge strane, u kojoj čak 85 posto iznosa čine bespovratna sredstva, projektu kojim će Nova Gradiška na prostoru industrijske zone, najprije za potrebe budućeg Tehnološkog inkubatora, a onda i drugih objekata, izgraditi fotonaponsku elektranu od pola megavata i postojeća klasična rasvjetna tijela zamijeniti led tehnologijom. Uz uštedu veću od 70 posto, značit će to i energetsku neovisnost grada, čime ćemo učiniti i značajan iskorak. Značaj projekta kojim su, uz energetsku učinkovitost, “otvorene” i brojne druge razvojne mogućnosti za oba grada, prepoznali su i čelni ljudi Šapca u kojima smo, kroz nešto više od godinu dana gospodarske suradnje, stekli partnere i prijatelje.”, rekao je uoči potpisivanja Sporazuma, domaćin “sastanka”, gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić.

Sličnog je mišljenja i Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, grada koji je, u odnosu na većinu velikih srpskih gradova, po mnogo čemu, ispred vremena. “Velika mi je čast danas biti u Novoj Gradiški i potpisati dokument kojim ćemo našu suradnju učvrstiti i produbiti, pogotovo stoga što nema puno gradova koji se, poput nas, mogu pohvaliti dobrim odnosima sa svojim “komšijama”. “Uz poruke o međusobnoj suradnji i razumijevanju, čvrstinu u odnosima, iza svega ovoga, prije svega stoji interes da gradovi u kojima živimo postanu pristojna i bolja mjesta za život, želja da se približimo jedni drugima, međusobno razmijenimo iskustva i dobre prakse, te počnemo prepoznavati i pojedinačne interese, omogućujući tako i pojedincima, da uz našu podršku, počnu ostvarivati i osobne male slobode, ideje i potencijale. Vjerujemo kako je ovo dobar put i pravi primjer za sve ostale na prostoru šire regije, jer vrijeme je da u susjedima počnemo prepoznavati partnere. Novac koji dolazi iz Europske unije uvijek je dobrodošao i bit će dobro potrošen u brojne projekte.”, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

“Naši su problemi slični, a razmjenom iskustava možemo doći do kvalitetnih rješenja, što je potvrdio i projekt prekogranične suradnje koji je, vidimo to sada, bio tek početak priče o dugotrajnom partnerstvu i prijateljstvu naša dva grada”, naglasio je predsjednik Skupštine Grada Šapca, Nemanja Pajić, koji je, uz gradonačelnika, nazočio svečanosti potpisivanja Sporazuma.

Zadovoljstvo do sada realiziranim, kao i nastavkom priče, iskazala je i zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške za gospodarstvo, Ivana Trupina.” Ovo je već drugi Sporazum o suradnji koji smo potpisali s Gradom Šapcem, dokument u kojem je naglasak na aktivnoj politici zapošljavanja, dodatnim edukacijama, usavršavanju i osposobljavanju te korištenju obnovljivih izvora energije, a sve s ciljem daljnjeg gospodarskog razvoja naših gradova. Riječ je o velikoj regionalnoj priči koja uvažava lokalne potrebe i koju, na obostrano zadovoljstvo, nastavljamo.”, zaključila je Trupina.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn