NASTAVAK RAZVOJNIH TRENDOVA U OPĆINI REŠETARI – Uskoro novi vatrogasni i društveni dom i besplatni Internet za sve mještane

Datum objave: 19. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

REŠETARI – Nastavljajući pozitivne trendove po kojima je prepoznata kao jedna od uspješnijih i agilnijih jedinica lokalne samouprave kada je riječ o uspješnom povlačenju europskih sredstava, Općina Rešetari godinu će zaključiti s još dva značajna projekta. Riječ je o rekonstrukciji i dogradnji vatrogasnog doma, kapitalnoj “priči” vrijednoj više od 7 milijuna kuna i izgradnji Wifi4EU mreže, projektima čiji je službeni početak označilo svečano potpisivanje ugovora s izvođačima radova.

Koristeći uspješno i u potpunosti, dostupnost i mogućnosti EU fondova, prije svega kroz Program ruralnog razvoja i mjeru 7, kao jedna od malobrojnih jedinica lokalne samouprave, Općina Rešetari nastavlja pozitivne razvojne trendove, kontinuirano podižući standard i kvalitetu življenja svih svojih mještana. Potvrđuju to i dva nova vrijedna projekta čiji je službeni početak označilo svečano potpisivanje ugovora s izvođačima radova.

Prije svega, riječ je o “Rekonstrukcijii dogradnji vatrogasnog doma i spremišta s društvenim domom i kulturnim centrom i prijedlog parcelacije”, iznimno značajnoj “priči” za razvoj lokalne zajednice i njene društvene i kulturne infrastrukture, projektu vrijednom 7.168.878,25 kuna, financiranom u stopostotnom iznosu sredstvima Europske unije. U susret blagdanima i 90.-godišnjici koju će Dobrovoljno vatrogasno društvo Rešetari obilježiti slijedeće godine, sjajan je to poklon na kraju 2019. i dobra najava za novih 12 mjeseci.

Uz potpunu obnovu postojećeg objekta, dogradnju dvije spremnice, ureda na katu, sanitarnih čvorova, garderobe za osoblje, gospodarskog dijela te dvije višenamjenske dvorane s galerijom, projekt rekonstrukcije vatrogasnog doma na prvom će mjestu unaprijediti sustav zaštite i spašavanja te najaviti novu fazu u kulturnom i društvenom životu Općine i svih njenih naselja, jer riječ je o prostoru koji će, uz vatrogasce, koristiti i mnogobrojne udruge. Unapređenjem infrastrukture u svrhu kontinuiranog razvoja ruralnog područja, projekt će dugoročno, rezultirati većom kvalitetom života, a nije za zanemariti ni ekonomsku računicu, jer značit će to i povećani broj dana korištenja dvorane. Korisnik projekta je DVD Rešetari, izvođač radova Zajednica ponuditelja Gradnja-slavonska d.o.o Slavonski Brod i Čelebija ing d.o.o Gornja Vrba, nadzor MD projekt j.d.o.o Slavonski Brod, a trajanje provedbe 24 mjeseca.

Bolje, modernom trenutku primjerene uvjete življenja, mještanima Rešetara omogućit će i projekt izgradnje Wifi4EU mreže, inicijative Europske komisije čiji je cilj, svim građanima EU osigurati besplatan pristup bežičnom internetu u javnim prostorima. Riječ je o “priči” za koju je Općina, zadovoljivši sve uvjete natječaja, dobila vaučer u iznosu od 15 tisuća eura, namijenjenih izgradnji 10 do 12 mikrolokacija potrebnih za kvalitetnu pokrivenost signalom, projektu od kojeg će, na prvom mjestu, koristi imati mladi, a onda i svi ostali, jer pristup modernim tehnologijama, danas predstavlja standard življenja.

Kontinuirane napore koje Općina Rešetari, izgradnjom potrebne infrastrukture, ulaže u tom smjeru, pohvalila je Senka Vranić, direktorica konzultantske tvrtke Sintagma, partnera Općini na brojnim projektima. “Općina Rešetari jedna je od tek nekoliko jedinica lokalne samouprave koje su, u potpunosti, iskoristile Program ruralnog razvoja i mjeru 7, javljajući se, s jednakim uspjehom, bez ijedne financijske korekcije, na sve natječaje. U prilog tome govori činjenica kako se u ovom trenutku provodi više iznimno značajnih projekata, s istim brojem ljudi, među kojima valja izdvojiti nerazvrstane ceste, kao i projekt izgradnje dječjeg vrtića. Zbog svega toga, Općina Rešetari, u operativnom smislu, “vuče” kapacitete jednog srednjeg grada, što nikako nije beznačajno. “, istaknula je direktorica Vranić.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorima iskazao je i čelni čovjek Općine, načelnik Zlatko Aga, ističući kako je riječ o projektima koji će, uz daljnje podizanje kvalitete življenja, značajno promijeniti i vizuru mjesta, a upravo je to ono što je i cilj općinske vlasti.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn