NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE – Radni ručak s ministrom poljoprivede, Tomislavom Tolušićem u Pleternici

Datum objave: 11. 6. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

nas

PLETERNICA – „Naše domaće, sada i ubuduće“, naziv je jedinstvene kampanje, kojom Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, od mjeseca ožujka, svojevrsnom „turnejom“ kroz 21 hrvatsku županiju, promoviraju domaće poljoprivredne proizvode, mjere iz Programa ruralnog razvoja i novosti iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu. 17 .takvo događanje u nizu organizirano je u Pleternici, a informativno-edukativno intenzivan dan završio je radnim ručkom s podpredsjednikom Vlade RH i ministrom poljoprivrede, Tomislavom Tolušićem.

S ciljem predstavljanja novih mogućnosti financiranja iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014-2020, promocije domaćeg te, prije svega, osvješćivanja činjenice kako se kvalitetom proizvoda možemo mjeriti s najboljima u Europskoj uniji, pa i šire, Ministarstvo poljoprivrede u Pleternici je, u okviru manifestacije „Naše domaće, sada i ubuduće“, organiziralo radni ručak s podpredsjednikom Vlade RH i prvim čovjekom ministarstva, Tomislavom Tolušićem.  Na ručku na kojem se predstavilo 50-ak obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava s područja Požeško slavonske županije, predstavljeni su i proizvodi s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije- meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka, te brašno i kruh s hrvatskih polja.“Uupravo to je cilj manifestacije „Naše domaće, sada i ubuduće“, kojom smo tijekom kampanje, do sada predstavili više od 400 OPG-a iz svih dijelova Hrvatske, predstavljajući istovremeno i onaj dio poljoprivredno prehrambene industrije koji se u proizvodnji izravno naslanja na domaću sirovinu, te primarno proizvođače koji najčešće imaju i izravan plasman proizvoda na tržište. Takvih 50-ak, predstavnika OPG-a s područja Požeško slavonske županije, imamo priliku upoznati i danas i još se jednom uvjeriti u kvalitetu i bogatstvo prije svega slavonskih, a onda i ostalih domaćih proizvoda. Osim toga, manifestacija je to kojoj se rado odazivaju naši proizvođači, preferirajući upravo i ovakav način promocije“, istaknuo je, između ostaloga, ravnatelj HPA, Zdravko Barać.

zdravko

Radnom ručku s čelnim čovjekom Ministarstva poljoprivrede u Pleternici, prethodila je intenzivna višesatna radionica o mjerama Programa ruralnog razvoja RH, jer jedan je to od bitnijih načina na koji možemo podići konkurentnost i „povući“ ozbiljna sredstva. Riječ je o programu koji nam, kako je istaknuo podpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede,  može pomoći da budemo isti, a kroz pet, deset godina, čak i bolji od Austrijanaca, Njemaca ili Francuza s kojima se volimo uspoređivati, zaboravljajući kako oni ista takva sredstva-za nove farme, plastenike, staklenike, strojeve, dobivaju zadnjih 30-ak, 40-ak godina.

“Osim toga, za razliku od nas, oni prije svega kupuju svoje, domaće proizvode, a to je nešto čemu se mi, tek trebamo naučiti. Cilj je to i projekta „Naše domaće, sada i ubuduće“, jer, samo podizanjem svijesti o tome što proizvodimo, što jedemo i koliko smo, zapravo, bogati, drugačijim, afirmativnijim, manje sumnjičavim načinom razmišljanja, promijenit ćemo na bolje i stanje u poljoprivredi i gospodarstvu i turizmu. Raduje me kako mjere ruralnog razvoja prepoznaje sve više korisnika i vjerujem da ćemo u kratko vrijeme, uspijeti povući i puno više novca nego li smo to do sada. Posao je to nas u ministarstvu baš kao i stalni support proizvođačima i poljoprivrednicima zbog kojih se borimo sa zakonskim prijedlozima, olakšavamo pravila igre, smanjujemo obim potrebne dokumentacije, pomažući OPG-ima da žive i funkcioniraju po prinicipu kako poljoprivreda nije u Zagrebu, Splitu, Rijeci, nego u Čepinu, Čaglinu ili bilo kom drugom manjem i većem mjestu u Slavoniji.“, rekao je, između ostaloga, ministar Tolušić.

tol

Zadovoljstvo manifestacijom, te prije svega, kako je rekao, „izloženom radu, trudu, žuljevima i ponosu lokalnih proizvođača“, iskazao je i župan Požeško slavonski, Alojz Tomašević „ Događaji poput ovoga snažan su poticaj Slavoniji, garancija njenog opstanka i potvrda kako više nismo zaboravljeni. Poziv je to i svima onima koji su napustili rodnu grudu, da se vrate, jer s Programom ruralnog razvoja i novim mjerama, dolaze i nove mogućnosti. Dokazuje to i do sada, iz programa ruralnog razvoja privučenih, više od 220 milijuna kuna vrijednih projekata koji će, zasigurno, osnažiti poljoprivredu čiji su glavni nositelji upravo lokalni OPG-i. Svima njima ovakve manifestacije mogu pomoći u promociji i plasiranju proizvoda na domaće stolove, škole i vrtiće, trgovačke lance, a onda i diljem Europe, jer, siguran sam, kako ćemo, uz turističke mogućnosti koje nudi najljepša županija, vrlo skoro postati prostor na koji će se dolaziti uživati u čaši finog vina, dobroj hrani i tamburašima.“, rekao je župan Alojz Tomašević.

zupan

Iznimno korisnoj i informativnoj radionici koja je prethodila ručku, uz brojne poljoprivrednike, čelne ljude jedinica lokalne samouprave i predstavnike institucija, nazočio je i predstavnik Europske komisije-voditelj Odjela Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj, Michael Pielke, a ručku u „domaćinstvu“ gradonačelnice Grada Pleternica, Antonije Jozić, uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede, HPA, te APPRRR, i saborski zastupik Franjo Lucić i Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice i predsjednik HDZ-a Požeško slavonske županije.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn