UREĐENJE ŠETNICE – Novo lice jezera Petnja, turističkog bisera Općine Sibinj i Brodsko-posavske županije

Datum objave: 11. 10. 2021. | Kategorija: Društvo

SIBINJ – Da je Brodsko posavska županija kao cjelogodišnja destinacija sve atraktivnija domaćim, pa i stranim gostima, uz dobre brojke, niz kvalitetnih manifestacija, kvalitetnu eno i gastro ponudu, svjedoče bogata i raznolika prirodna bogatstva. Jedno od njih je i jezero Petnja, jedinstveni, zaštićeni lokalitet smješten na južnoj strani Dilj gore u Općini Sibinj koja, ovih dana, privodi kraju radove na uređenju šetnice vrijedne 575 tisuća kuna

Jezero Petnja, nedovoljno istražen turistički biser Brodsko posavske županije smješten na južnoj strani Dilj gore, uskoro će se, gostima i putnicima namjernicima, predstaviti u novoj dimenziji. Pri kraju su radovi na uređenju šetnice, projekt vrijedan 575 tisuća kuna kojim će ovo umjetno slatkovodno jezero, zbog jedinstvenog spajanja plavetnila vode i zelenila šume poznato i kao “planinsko oko”, uz opremanje i uređenje okolnih staza, postavljanje solarnih rasvjetnih tijela, klupa sa stolovima, koševa za otpatke, sjenica za odmor, poučnih staza i informativno-edukacijskih tabli i panoa, zasjati novim svjetlom.

Znajući kakav je biser u pitanju, pridružujući se, istovremeno, sve boljim turističkim brojkama i trendovima, Općina Sibinj, u maniri dobrog gospodara, zahvaljujući suradnji s Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama, nakon više od dva desetljeća nebrige, odlučila je, ciljano i strateški, netaknutu prirodnu ljepotu Petnje približiti svima.

Uz iznimno šumsko okruženje, idealno odredište za šetnju, kupanje i vodene sportove, jezero Petnja sa svojih 8 metara dubine i preko dvadeset vrsta riba, popularna je ribarska destinacija. Sjeverno od ovog zaštićenog lokaliteta, nedaleko od izvora istoimenog potoka, nalazi se i nekoliko manjih špilja, među kojima je najzanimljiviji erozivni oblik kanjon Pljuskara, koji obuhvaća i tri slapa.

Želite li u ljepoti prirode uživati više dana, tu je i moderan planinarski dom, pa, svakako navratite, jer Petnja je puno bliže od Plitvičkih jezera.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO: TZ BPZ/ J. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn