NAJVEĆI PROJEKT U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI- Predstavljen projekt „Izgradnja i unapređenje infrastrukture u Luci Slavonski Brod“

Datum objave: 13. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Najveći projekt u Brodsko posavskoj županiji, projekt „Izgradnja i unapređenje infrastrukture u Luci Slavonski Brod“, ukupne vrijednosti 109,5 milijuna kuna službeno je predstavljen javnosti u Županijskoj komori Slavonski Brod. Uz predstavnike Brodsko posavske županije i Luke, predstavljanju je nazočio i Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.

Najveći infrastrukturni i gospodarski projekt u Brodsko posavskoj županiji, „priča“ financirana novcem EU CEF fonda i kreditom HBOR-a uz jamstvo Vlade RH, „teška“ 109,5 milijuna kuna projekt „Izgradnja i unapređenje infrastrukture u Luci Slavonski Brod“, službeno je predstavljen javnosti. Projekt koji se godinama najavljuje, nakon dugotrajne i zahtjevne pripreme potrebne dokumentacije, ishođenja desetak građevinskih dozvola i zatvaranja kompletne financijske konstrukcije, danas je u fazi pune realizacije. Riječ je o projektu iznimnog značaja za lokalnu zajednicu ali i šire područje Brodsko posavske županije, čiju važnost ističe i Europska unija definirajući osnovne smjernice o prometnom razvoju i povezanosti Europe. Podsjetio je na to prilikom predstavljanja, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

„Iako je godinama izazivao ,uglavnom, negativne konotacije, projekt Luke Brod trenutno predstavlja najveće gradilište u Brodsko posavskoj županiji. Njegovim završetkom, odnosno infrastrukturnim opremanjem lučkog područja, rijeka Sava našim će poduzetnicima uvelike pomoći kao najjeftiniji način prijevoza proizvoda, dok će, s druge strane, koncesionari realizacijom svoji investicija, potaknuti novi gospodarski ciklus, graditi proizvodne pogone i otvarati radna mjesta, što je najbolja moguća demografska mjera. Luka je jedan od deset strateških projekata Brodsko posavske županije i značajno će doprinijeti jačanju gospodarske slike ovog dijela Hrvatske.“ , istaknuo je zamjenik župana, Stjepan Bošnjaković.

Projekt razvitka Luke Slavonski Brod podrazumijeva izgradnju luke i uređenje šireg lučkeg područja sa svom potrebnom infrastrukturom s ciljem privlačenja potencijalnih koncesionara u lučko područje, zapošljavanja, te ukupnog gospodarskog rasta Brodsko posavske županije. Nakon ljeta iduće godine, kada bi projekt trebao biti završen, u gospodarskoj zoni u zaleđu Luke, uslijedit će realizacija privatnih investicija ugovorenih koncesionara u ukupnoj vrijednosti od najmanje 250 milijuna kuna, a potom i projektiranje nove željezničke pruge kroz Općinu Klakar, do spoja Zagreb-Beograd.

“Najvažnije je da je Luka Slavonski Brod potakla „ljude u Zagrebu“ na rješavanje pitanja plovnosti rijeke Save i da na taj način imamo spoj s Dunavom i Crnim morem, a neposredno izlazimo na Rotterdam, na luke koje su nam interesantne.“, upoznao je ravnatelj Luke Marijan Lukić. Javnom predstavljanju najvećeg projekta u Brodsko posavskoj županiji nazočio je i Josip Bilaver, pomoćnik ministra Olega Butkovića koji je podsjetio „kako će unapređenje Luke Brod pridonijeti i lakšem poslovanju poduzetnika, jer, proizvoodi će na ovaj način lakše pronaći mjesto na vanjskom tržištu, budući će im izvoz biti znatno olakšan.“, zaključio je Bilaver.

Prema nekim procjenama, lučka bi uprava samo na pretovaru godišnje trebala zaraditi više od tri milijuna kuna, a veliki plus ovg projekta predstavljaju i nova radna mjesta-od majstora koji izlaze iz srednjoškolskog sustava obrazovanja do visoko obrazovanih inženjera strojarstva. Luka Slavonski Brod nalazi se na granici Republike Hrvatske i BIH, na željezničkom prometnom koridoru X i u neposrednoj blizini izvorišta željezničkog i cestovnog koridora Vc, predstavlja međunarodnu ulaznu luku Europske Unije i sastavni je dio osnovne transeuropske mreže prometnica i koridora Rajna-Dunav. Zbog svog iznimnog položaja koji spaja riječni, cestovni i željeznički promet, uz mnogobrojne, navedene benefite, luka ima i veliki potencijal za razvoj u intermodalni logistički centar.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: FB S. B

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn