NAJVEĆE NJUŠKE U GRADU – Novogradiške njuške velikog srca s misijom spašavanja napuštenih, zlostavljanih i bolesnih životinja

Datum objave: 13. 8. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Službeno okupljeni u udrugu od rujna mjeseca 2019. godine, jer tako je, za razliku od volonterizma, moguće učiniti puno više, Novogradiške njuške predvođene predsjednikom Sašom Stojićem i tajnicom Udruge Anitom Vonić-Đuričić, u kratko su vrijeme s gradskih ulica sklonile više od 180 pasa i udomile njih 150, ali borba, prije svega ona s needuciranošću pojedinaca, kao i neadekvatnom primjenom Zakona o zaštiti životinja i dalje traje.

Iako smo ih, vjerujući kako im je mjesto uz čovjeka, počeli pripitomljavati još prije nekoliko tisuća godina, zajednički planet danas, na žalost, unatoč svim našim civilizacijskim dosezima, dijelimo s više od 600 milijuna napuštenih životinja. I mada je, u svijetu u kojem se vrlo često ne poštuju ni elementarna ljudska prava, puno lakše zažmiriti na zanemarivanja prava životinja, ima među nama, na sreću i onih koji čvrsto vjeruju kako svako živo biće zaslužuje pažnju, suosjećanje i topli dom. Takve su Novogradiške njuške, ekipa velikog srca čija je misija spašavanje, zbrinjavanje i liječenje napuštenih, zlostavljanih i bolesnih životinja.

Iako se možete ili ne morate složiti s onom starom prema kojoj ljudi koji ne vole životinje ne vole ni ljude, istraživanja su potvrdila kako ljubav prema kućnim ljubimcima i životinjama uopće, uglavnom ide, ruku pod ruku, i s brigom o prirodi i životnoj sredini. Jer, zajednički je to prostor koji dijelimo oduvijek, stoga je i uvažavanje svih drugih živih bića, pitanje evolucijskog i civilizacijskog dosega.

Na žalost, u svijetu u kojem se još uvijek vrlo često ne poštuju ni elementarna ljudska prava, puno je lakše zažmiriti na zanemarivanje prava životinja. U takvim situacijama na scenu stupaju Novogradiške njuške, ekipa upornih i požrtvovanih pojedinaca velikog srca čija je misija, uz spremnost na kreiranje boljeg svijeta, spašavanje, zbrinjavanje i liječenje napuštenih, zlostavljanih i bolesnih životinja.

Službeno okupljeni u udrugu od rujna mjeseca 2019. godine, jer tako je, za razliku od volonterizma, moguće učiniti puno više, njih nekolicina jednakih, predvođenih predsjednikom Sašom Stojićem i tajnicom Udruge Anitom Vonić-Đuričić, u kratko je vrijeme s gradskih ulica sklonila više od 180 pasa i udomila njih 150, ali borba, prije svega ona s needuciranošću pojedinaca, kao i neadekvatnom primjenom Zakona o zaštiti životinja i dalje traje.

Promišljajući globalno, djelujući lokalno, nastojeći kontinuirano mijenjati na bolje vlastitu sredinu, a onda i ostatak svijeta, Novogradiške su njuške posebno ponosne na dva projekta koja će realizirati s Gradom Nova Gradiška. Prvi, još uvijek aktualan je, popis pasa u svim kućanstvima na području grada i prigradskih naselja s ciljem evidentiranja onih čipiranih i nečipiranih, sukladno članku 94. Zakona o zaštiti životinja, a drugi, u pripremi-sufinanciranje postupka sterilizacije, što bi, uz značajnu financijsku pomoć vlasnicima, dugoročno značilo i manji broj ostavljenih i napuštenih štenaca na gradskim ulicama. Projekt je svesrdno podržao Grad koji će, sredstvima Proračuna sufinancirati 50 posto cijene kastracije i sterilizacije, dok će preostalih 50 posto troškova podmiriti vlasnik.

Uz daleko “čišću” zdravstveno-higijensku situaciju na “terenu”, riječ je o projektu koji će, vjeruju Njuške, pomoći i u mijenjanju mentaliteta zbog kojeg smo, još uvijek vrlo često, krajnje neodgovorno i nehumano, u trenutku kada ih više ne želimo, skloni kućne ljubimce napustiti. Raduje činjenica kako je riječ o projektu za koji su, već sada, interes iskazali brojni vlasnici pasa i mačaka, a priču su prepoznali i načelnici brojnih Općina, također zainteresirani za kvalitetno rješavanje ovog problema.

Vjerujući kako je edukacija presudna za mijenjanje svijesti, u planu su i brojne aktivnosti s najmlađima, polaznicima dječjih vrtića i osnovnih škola, jer važno je na vrijeme naučiti kako su nam životinje prijatelji ali i bića koja trebaju našu zaštitu i poštovanje. Iako sredstava, pa onda i adekvatnog smještaja nikad dosta, jer, na žalost, sve je više napuštenih pasa i mačaka po našim ulicama, uz predani rad članova Udruge, Novogradiškim njuškama pomaže i sve veći broj sugrađana, osobnim donacijama.

Želite li i vi biti dio “lanca dobrobote”, pridružite se, jer svaki je, pa i najmanji prilog, dobrodošao. Pomoći možete uplatom na broj računa IBAN HR9623600001102830151 ili posjetom službene facebook stranice na kojoj vas, zajedno sa svojom malom i velikom razigranom ekipom četveronožnih bića, čekaju Novogradiške  njuške, najveće njuške u gradu!

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Novogradiške njuške

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn