NAJSTARIJE POŽEŠKE NOVINE U NOVOM RUHU – Glasnik županije požeške sada i u digitaliziranom obliku

Datum objave: 31. 7. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Najstarije požeške novine, „Glasnika županije požeške“, koji je izlazio u periodu od 1891. do 1919. godine., Gradski muzej Požega svojim korisnicima odnedavno nudi u digitaliziranom obliku.

Glasnik županije požeške“ požeški je tjednik koji je izlazio u periodu od 1891. do 1919. godine. To je bio list za pouku, gospodarstvo, društveni i javni život koji je svojim vijestima pokrivao područje cijele tadašnje Požeške županije. Posebno je puno vijesti vezanih za društveni i politički život grada, djelovanje pojedinih požeških društava, obljetnice i jubileje, probleme oko uređenja grada, cesta itd. Svojim načinom uređivanja i brojnim rubrikama Glasnik je bio primjer kasnijem požeškom tiskarstvu. Ovih dana Gradski muzej Požega u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega predstavio je vrijedan projekt digitalizacije tih, najstarijih požeških novina.

Naime, danas su te novine vrlo tražene od strane muzejskih korisnika i izvor su vrijednih informacija i podataka o životu u Požegi s prijelaza 19. na 20. st. Digitalizacijom je Gradski muzej omogućio svojim korisnicima lakše i pristupačnije pregledavanje ovih sadržaja i to u vremenu kad oni požele. Nije više nužno doći u muzej i pregledavati traženi sadržaj.

Na službenim internetskim stranicama muzeja (www.gmp.hr) nalazi se link za pregledavanje novina s mogućnošću pretraživanja po godini, broju novina, ključnim pojmovima itd. Isto tako, novine se mogu pregledavati kao fotografija ili kao tekst.

Novine su dostupne na poveznici:
https://library.foi.hr/lib/knjiga.php?B=1&H=gmp&dm=0&item=N00160

TEKST: S. P.           FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn