NAJAVLJENA OBEŠTEĆENJA PROIZVOĐAČIMA U ZONAMA OGRANIČENJA – Održana sjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge

Datum objave: 18. 7. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

ZAGREB – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sjednici Nacionanog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske gripe najavila je kako će Vlada osigurati obeštećenja za posjednike. Svinjska kuga potvrđena na 97 gospodarstava u 11 općina, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i predsjednicom Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjanom Karačić u ponedjeljak 17. srpnja 2023. godine u Ministarstvu poljoprivrede sudjelovala na sjednici Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge na temu daljnjih aktivnosti i mjera.

Ministrica Vučković zahvalila se svim uključenim tijelima državne uprave, jedinicama lokalne i regionalne samouprave te službama na terenu kao i svim posjednicima koji se pridržavaju propisanih mjera. „Od prvog slučaja pojave afričke svinjske kuge na teritoriju Republike Hrvatske sve se mjere provode promptno i aktivno, a kako bi bili još učinkovitiji u skladu s epidemiološkim stanjem na terenu kontinuirano dopunjujemo Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge kao i Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge“, kazala je ministrica poljoprivrede Vučković te najavila kako će Vlada osigurati obeštećenja za posjednike.

Članovi Nacionalnog stožera su podržali mjere koje se provode u zonama ograničenja te su usuglašene nove mjere koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja, pri čemu je potvrđeno da se eutanazija i zbrinjavanje provode uz poštivanje mjera dobrobiti životinja.

Predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Karačić izvijestila je kako je afrička svinjska kuga potvrđena na 97 gospodarstava u 11 općina, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji te najavila novu Naredbu koja će sutra biti objavljena.

Na sjednici je prezentiran plan pomoći proizvođačima u svrhu ublažavanja posljedica Afričke svinjske kuge te je Ministarstvo potvrdilo da su osigurana sredstva za potpore za eutanazirane životinje, naknade proizvođačima uslijed otežanog prometa kao i naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja Afričke svinjske kuge kod divljih svinja.

TEKST: S. P.                      FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn