NACIONALNI STOŽER CZ – Ukupno 790 zaraženih, 64 oporavljenih

Datum objave: 30. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Trenutno je potvrđeno ukupno 790 osoba zaraženih koronavirusom, a 64 osobe su ozdravile. Dosad je šest osoba preminulo. 

Od jučer u 13 sati do danas, u 14 sati, u Republici Hrvatskoj ima 77 novih bolesnika s potvrđenom Covid 19 infekcijom, što daje ukupnu brojku od 790 bolesnika. Učinjeno je 6404 testiranja, 504 na dnevnoj bazi. Preminulih je i nadalje 6, na respiratoru je 27 osoba te oporavljenih 64 što je 12 više nego jučer.

“Hrvatska je kao što znate vrlo rano uvela mjere za zaštitu svojih građana a u svrhu prevencije širenja ove infekcije. U Stožeru civilne zaštite i sustavu javnog zdravstva Republike Hrvatske veseli nas što najveći dio građanstva poštuje te mjere i zbog toga smo danas gdje jesmo. Zbog toga je naša krivulja i dalje linearna. Međutim, apeliramo i na preostali dio pučanstva da poštuje mjere, da se drži uputa o samozaštiti jer je to najbolji način prevencije ove infekcije. Ako to bude tako, naši rezultati će biti i nadalje dobri,” rekao je ministar Vili Beroš.

Capak: Nitko ne može točno procijeniti kada će mjere moći prestati

Ohrabrujuće je što veliki broj našeg stanovništva doslovno provodi sve propisane mjere, no neki se ne drže tih mjera i potrebno ih je podsjetiti na to jer je to u interesu svih nas, naglasio je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak te dodao.”Često smo upitani za naše brojčane procijene – koliko će ljudi oboliti, koliko je potrebno respiratora, kad će sve ovo prestati. O tome nitko ne može dati nikakvu brojku jer ju nitko ne zna! Jučer sam u svojoj izjavi vrlo jasno rekao da je svaka brojka nezahvalna. Možemo uzeti talijanski model, kineski model, ali kod nas je situacija drugačija i jako je teško procijeniti hoće li se građani držati tih mjera ili neće. Jučer sam spomenuo početak lipnja i molim da shvatite da je to procjena nas nekoliko koji smo razgovarali o našim brojkama i krivulji i o tome što se potencijalno može dogoditi, o disciplini naših građana i što će biti. Zaključili smo da je početak šestog mjeseca taj gdje bi mogli imati povoljnu situaciju, ali to ne znači da će 1. lipnja prestati mjere koje smo mi propisali,” rekao je Capak.

TEKST: S. P.       FOTO: Logo

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn