NACIONALNI STOŽER CZ – Ukupno 1650 oboljelih, od sutra trgovine opet rade od 8 do 17 sati

Datum objave: 13. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Trenutačno je potvrđeno ukupno 1650 osoba zaraženih koronavirusom, a 400 osoba je ozdravilo. Dosad je preminulo dvadeset i pet osobe. Od 14. travnja trgovine se vraćaju na radno vrijeme od 8 do 17 sati.

U proteklom 24-satnom periodu detektirano je 50 novoboljelih pozitivnih na Covid 19 što daje ukupan broj od 1650 oboljelih. Ukupno je testirano 17. 790 bolesnika, od čega u zadnja 24 sata 1409. “Nažalost, u zadnja 24 sata preminule su dvije osobe i to u Splitu – ženska osoba 1941 godište i muška osoba 1973 godište. Obje osobe bile su, kako je istaknuto, kronični teški bolesnici. Na respiratoru je 34 bolesnika, hospitaliziranih je od jučer 356, oporavljenih i puštenih iz zdravstvenih ustanova je 283, što ukupno, uz osobe oporavljene kod kuće, daje broj od 400 oporavljenih osoba,” rekao je ministar Vili Beroš.

Epidemiolog Krunoslav Capak komentirao je ponašanje građana na otvorenih tržnicama i u trgovinama u zadnjih nekoliko dana. Naglasio je kako nekim slikama nisu zadovoljni. “Intencija ovog stožera je bila da u ovo predblagdansko vrijeme olakša ljudima nabavu svježih prehrambenih proizvoda te da vodimo brigu o gospodarskim aspektima ove krize. Pratimo situaciju što se događalo ovih nekoliko dana i s nekim od slika koje smo vidjeli nismo zadovoljni – bilo je previše ljudi na pojedinim mjestima. Zahtjevat ćemo da se točno po uputstvima koja su dana ubuduće organiziraju tržnice te da se strogo nadziru od strane sanitarne inspekcija koja inače nadzire rad tržnica i provođenje propisa koji se tiču zdravlja ljudi. Ako to neće biti moguće, onda je naša intencija propala i moramo razgovarati o tome ili da tržnice organiziramo drugčije ili da prodaju prehrambenih proizvoda organiziramo na neki drugi, epidemiološki prihvatljiviji način,” naglasio je Capak, uz napomenu da se od sutra, 13. travnja, trgovine vraćaju na režim rada od 8 do 17 sati.

TEKST: S. P.       FOTO: logo

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn