NACIONALNI STOŽER CZ: Sljedeća tri tjedna kritično su razdoblje koje će odrediti našu sudbinu

Datum objave: 04. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Trenutno je potvrđeno ukupno 1126 osoba zaraženih koronavirusom, a 119 osoba je ozdravilo. Dosad je dvanaest osoba preminulo.”Epidemiološki je jasno da su sljedeća dva i pol, do tri tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu,” naglasio je ministar Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera CZ.

U proteklom 24-satnom razdoblju u Republici Hrvatskoj imamo 47 novih Covid 19 pozitivnih bolesnika. Ukupno je 1126 Covid 19 pozitivnih bolesnika. Ukupno je učinjeno 9833 testiranja od čega u zadnja 24 sata 583. Nažalost, četiri su novo preminule osobe, sve četiri su preminule u KBC Osijek, a riječ je o osobama starije životne dobi i svi su bili kronični bolesnici. Ukupno u Republici Hrvatskoj imamo 12 preminulih osoba. Na respiratoru je i nadalje 39 osoba, a oporavljenih na današnji dan ima 119, što je 27 više u odnosu na jučer. “Epidemiološki je jasno da su sljedeća dva i pol, do tri tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu. Stoga, budimo odgovorni i poštujmo mjere, one su tu s vrlo jasnim razlogom i ukoliko ih poštujemo možemo prebroditi ovu ugrozu,” naglasio je ministar Vili Beroš.

Ministar Davor Božinović ponovio je priopćenje koje je jučer Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo vezano uz pokušaj krađe identiteta i neovlašteno internet bankarstvo, te neke informacije vezane uz e-propusnice. ” U posljednjih nekoliko dana na adrese elektroničke pošte građana ponovo su počele stizati zlonamjerne poruke koje za cilj imaju krađu podataka za pristup Internet bankarstvu građana. Napadači se u poruci predstavljaju kao služba zadužena za sigurnost u banci i upozoravaju građane ada je treća strana imala pristup njihovim kreditnim karticama te su zbog toga privremeno morali blokirati rad s karticama. Kako bi ponovo mogli raspolagati s kreditnim karticama, od građana traže da slijede poveznicu u poruci putem koje bi se trebali prijaviti na Internet bankarstvo u svojoj banki i potvrditi svoj identitet. Upozoravamo građane da, ako dobiju takve poruke, NIPOŠTO NE OTVARAJU POVEZNICU u poruci nego da izbrišu tu poruku jer se radi o pokušaju krađe njihovog identiteta, odnosno osobnih podataka i neovlaštenog pristupa Internet bankarstvu,” rekao je Božinović.

Upoznao je i s informacijama vezanim za izdavanje e-propusnica. “Do 11 sati danas izdano je 382. 191 propusnica, daleko najviše od strane poslodavaca. Odbijeno je 9625 zahtjeva. Kako smo i mislili sustav je počeo funkcionirati tako da može obraditi veliki broj podataka i sutra ćemo još vidjeti s obzirom na određene novosti vezane uz grupne prijave od većih poduzeća. Ako se to pitanje tijekom dana riješi možda nećemo morati produžavati onaj rok s početka primjene, odnosno važenja isključivo e-propusnica, a ako ih bude, onda će se taj rok produljiti samo za poslovne subjekte,” rekao je Božinović.

Kada je riječ o samoizolacijama, do sada su evidentirane 3802 dojave, od čega je 1083 dojava potvrđeno da se radi o kršenjima mjera samoizolacije.

TEKST: S. P.        FOTO: Logo

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn