NACIONALNI STOŽER CZ – Određene prodavaonice u sastavu tržnica od sutra će ponovo raditi

Datum objave: 27. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – U Republici Hrvatskoj ukupno je 551 osoba bolesna od koronavirusa, a u proteklih 24 sata detektirano je 70 novih bolesnika što je i nadalje faza linearnog, a ne eksponencijalnog rasta- rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera CZ. Ministar Božinović najavio je Odluku koja se odnosi na dopuštenje rada određenih specijaliziranih prodavaonica u sastavu tržnica.

Od jučer u 16 u Hrvatskoj je 56 novih identitarnih bolesnika od COVIDA 19 što daje broj od ukupno 551 bolesnika. Ako gledamo period od 24 sata, to znači da je u proteklih 24 sata detektirano 70 novih bolesnika što je s epidemiološke strane zadovoljavajući podatak, jer i nadalje smo u fazi linearnog, a ne eksponencijalnog rasta. Učinjena su 4482 testiranja od čega u posljednjih 24 sata, 524 testiranja. Prosječna dob naših bolesnika je 48,02 godine. Postotak bolesnika iznad 60 godina je 25 posto. Od jučer u Hrvatskoj imamo tri preminula bolesnika, zadnja preminula je bolesnica iz Slavonskog Broda koja je 1955 godište i koja je bila onkološki bolesnik. Ono što je optimistično, u ovom trenutku oporavljeno je 37 osoba u Hrvatskoj i nadamo se da će najveći dio od naših 551 bolesnika u ovom trenutku pokazati znakove oporavka. Ovaj podatak ulijeva nadu i nadam se da će zajedničkim naporima, i našim i vašim, doći do toga,” rekao je ministar Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je Odluku koja se odnosi na dopuštenje rada određenih specijaliziranih prodavaonica u sastavu tržnica. “To su trgovine koje prodaju hranu, higijenske artikle i lijekove, veterinarsko-medicinsku opremu, poljoprivredne ljekarne i trgovine koje prodaju hranu za životinje. Na razini gradova i općina moraju se preventivno organizirati sve radnje kako bi se osiguralo da mjere i upute epidemiologa budu poštivane – da se osigura praćenje mjera, a također idu upute svim lokalnim stožerima civilne zaštite da posebnu pozornost posvete situaciji općenito u trgovinama, ali sada posebno na tržnicama. Svaki dan pratimo situaciju i promišljamo. Ovisno o tome što nam situacije pokazuje mi ćemo popuštati mjere kako bi sve više i optimalno djelovali u ovim izvanrednim uvjetima,” rekao je ministar Božinović dodajući kako očekuje da će trgovine s radom početi sutra.

TEKST: S. Pok       FOTO: Ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn