NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE – Ovo je najjači potres u Zagrebu u zadnjih 140 godina

Datum objave: 22. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Nacionalni stožer Civilne zaštite na konferenciji za medije izvijestio je o trenutnoj situaciji u potresu pogođenom Zagrebu i u zemlji. Potres je izazvao strah u našim građanima, ljudi se boje, ali koronavirus nije nestao, stoga izbjegavajte socijalni kontakt sukladno danim uputama, rečeno je uvodno. U Hrvatskoj je trenutno 235 oboljelih od koronavirusa.

Krešimir Kuk iz Seizmološke službe Hrvatske govorio je o trenutnoj situaciji s naglaskom kako je nužno demantirati najave o dolasku jačih, katastrofalnih potresa. ” Potresa će vrlo vjerojatno biti, to je normalna pojava prilikom svakog, pogotovo ovako jakog potresa, ali ne postoje metode, proračuni, najave potresa, pogotovo ne da bi oni trebali i mogli biti jači i katastrofalniji. Ono što seizmologija može reći jest – znali smo da će se potres nekada ovdje dogoditi, na svu sreću potes nije izazvao, nadamo se, ljudske žrtve, nije izazvao katastrofalna oštećenja. Treba pričekati građevinsku struku oko procijene, primarno za bolnice i sve važne institucije. Proširila se velika panika koju je potrebno sanirati, jer ponavljam, ne postoje naznake da će se ponoviti novi i jači potresi. Realno je očekivati, tlo se smiruje i normalna je pojava da će biti još potresa koje ćemo osjetiti. No što je važno, oštećene zgrade su opasne i prilikom naknadnih potresa, najprije se treba njih čuvati,” rekao je Kuk.

Građane su na disciplinirano ponašanje pozvali i predsjednik RH Zoran Milanović te premijer Andrej Plenković. “Ovo je najjači potres u Zagrebu u zadnjih 140 godina. Pozivamo većinu sugrađana da budu ispred svojih zgrada, nema potrebe za panikom, ali potrebno je držati razmak. Imamo dvije krizne situacije koje su kontradiktorne – poruka je bila ostanite doma, ali sada je potrebno drugačije reagirati. U ovom trenutku centralizirat ćemo sve aktivnosti, dakle Stožer civilne zaštite, ali i sama Vlada RH upravljat će i ovom krizom, paralelno s upravljanjem krize u vezi koronavirusa,” rekao je Plenković.

TEKST: S. P.       FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn