NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE – Nema eksponencijalnog rasta broja zaraženih

Datum objave: 26. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – U odnosu na jučer u 16 sati broj novih pozitivnih bolesnika je 39, što znači da, ako kompariramo povećanje od jučer u 9 ujutro, imamo ukupno 63 novih potvrđenih bolesnika. To znači da i dalje držimo situaciju pod kontrolom i nema eksponencijalnog rasta broja zaraženih, naglasio je na konferenciji za novinare ministar Vili Beroš.

To je u ovom trenutku od iznimne važnosti i nadamo se da ćemo to našim mjerama zadržati. Ukupno je jučer testirano 3958 sumnjivih bolesnika, a samo u jučerašnjem danu je izvršeno 566 testiranja što ukazuje da su drugi pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se iz dana u dan povećava broj testiranih. Danas je na respiratoru 14 bolesnika, osam u Infektološkoj klinici “Fran Mihaljević”, tri u Osijeku, jedan u Rijeci, jedan u Splitu i jedan u Dubrovniku. Ukoliko pogledamo broj bolesnika na respiratoru u odnosu na broj zaraženih, dolazimo do informacije da je 3 posto takvih bolesnika za sada na respiratoru, što je ponovo još jedna zadovoljavajuća vijest jer projekcije su bile da će se raditi o oko 5 posto. U ovom trenutku je to tako i pokazuje se da je većina onih koji završe na respiratoru starije životne dobi,” naglasio je ministar Vili Beroš.

Komentirao je i svoj jučerašnji posjet Osijeku u kojem se otvorilo novo žarište. “Otišli smo tamo kao tim, sagledali smo postupnike ponašanja i utvrdili smo da nije došlo do određenih propusta, međutim, ono što nam je veliki izazov u ovom trenutku to je pitanje pružanja hitne medicinske pomoći, kada vi nemate vremena testovima utvrditi dali je netko COVID pozitivan ili ne, dakle u slučaju kada je potrebno postupati tako da se spasi život, kad je ugroza akutna. To je jučer dogodilo i u Osijeku, ne mislim da je došlo do propusta, ali prošli smo protokole postupanja za koje mislim da su bili adekvatni,” rekao je ministar.

TEKST: S. P.        FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn