NACIONALNI DAN MULTIPLE SKLEROZE: Multipla skleroza – bolest s tisuću lica!

Datum objave: 23. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije prigodnim aktivnostima od 23. do 25. rujna 2021. godine obilježava Nacionalni dan multiple skleroze pod motom “Multipla-skleroza boelst s tisuću lica”

Organiziran je prigodni štand s rukotvorinama koje su nastale u sklopu radno-terapeutskih aktivnosti održanih u sklopu društvenog centra za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom “Most Suradnje“. Uz rukotvorine, građani mogu više saznati i o ovoj teškoj bolesti.

Multipla skleroza najčešća je kronična upalna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava, većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 20. i 50. godine života, uzrok bolesti nije poznat, a žene dva puta češće obolijevaju od muškaraca. Smatra se da multipla skleroza nastaje kao rezultat međudjelovanja genskih i čimbenika okoline, odnosno bolest nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost za bolest, ali i djelovanjem nekog vanjskog čimbenika.

Na inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Hrvatski Sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna, čime su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu. Ove godine Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se virtualno, ali i održavanjem MS Vikenda uživo, a svoj doprinos obilježavanju dalo je i Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije.

TEKST: S. P.            FOTO: DMS Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn