NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA – “Dosadašnje mjere izrečene nasilnicima odvraćale su žrtve od prijavljivanja”

Datum objave: 22. 9. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – 22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u cilju podizanja svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji obilježio je ovaj dan javnom akcijom u pješačkoj zoni.

„Dana 22. rujna 1999.g., na Općinskom sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio je svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski sabor 2004.g. proglasio je 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na smrtno stradale žrtve.

Osim članova Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije na štandu su ibli nazočni predstavnici PU Požeško-slavonske, udruge Humanum, Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“, članovi Mreže podrške i suradnje za žrtve kaznenih djela te Sigurne kuće Požeško-slavonske županije. Akciju je svojim dolaskom podržao i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Problem je to o kojemu se treba glasno govoriti i nipošto nije stvar samo žrtve, već i obitelji, prijatelja, susjeda i poznanika koji su dužni pomoći i prijaviti svaki oblik naselja koji primijete. Građani koji imaju saznanja o nasilju, bez zadrške ga trebaju prijaviti policiji žurnim pozivom na broj 192., rečeno je ovom prilikom u Požegi.

“Zadovoljni smo što je cijeli sustav budućih mjera Vlade RH usmjeren da ojača zaštitu, pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja. Najavljen je niz mjera koje će osnažiti pravosuđe,odnosno, naložiti pravosuđu izmjenama Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, Obiteljskog zakona. Često su počinitelji obiteljskog nasilja recidivisti, ponavljači koje dosadašnje izrečene mjere nisu odvratile od nasilničkog ponašanja, ustvari djelovale su odvraćajuće na žrtve, da žrtve ponovo ne prijavljuju nasilje. To nam se ne smije dogoditi. Zato nove mjere kazneno-pravne politike idu u smjeru da se uvodi posebno kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe za koje će biti zapriječena najmanja kazna zatvora od deset godina, pa do dugotrajnog zatvora. Strože se penalizira kazneno djelo silovanja, za kršenje zaštitnih mjera bit će obveza izricanja kazne zatvora tako da je to zaista i snažna poruka Vlade RH i veliki korak ka unaprijeđenju sustava zaštite i pomoći žrtvama nasilja.” rekla je voditeljica Županijskog tima Mirjana Jugović.

“Drago nam je da se u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji obilježava ovaj dan kako bi senzibilizirali javnost. Županija prepoznaje problem nasilja, nasilje nema opravdanje po bilo kojoj osnovi. Nasilje u obitelji, naslije prema ženama osobito je osjetljiv društveni problem i Požeško-slavonska županija podržava ovu akciju kao i sve što čine ovi dobri ljudi koji žrtvama nasilja pomažu,” naglasio je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Unazad dvije i pol godine u Požeško-slavonskoj županiji aktivno je sklonište za žrtve obiteljskog nasilja koje se nalazi na tajnoj lokaciji i pruža sigurni smještaj žrtvama obiteljskog nasilja koje su odlučile prestati biti žrtve. Kontakt i više informacija nalazi se na internetskoj stranici Sigurne kuće. Sigurne kuće.

TEKST: S. Pok                         FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn