NACIONALNA MANIFESTACIJA – Svečano otvorenje Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Požega

Datum objave: 12. 10. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradska knjižnica Požega bit će domaćin svečanog otvaranja nacionalne manifestacija posvećene knjizi i čitanju. Tema ovogodišnjeg Mjesec hrvatske knjige je “Hrvatski autori u Godini čitanja”, u fokus su stavljeni hrvatski autori kako bi se istaknula važnost čitanja na vlastitom jeziku te potaknula svijest o vlastitoj književnoj baštini.

Gradskoj knjižnici Požega pripala je čast biti domaćinom svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige koje će se održati 15. listopada 2021. godine u 12 sati. Svečanosti će nazočiti ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej, knjižničari te zaljubljenici u ovu manifestaciju koja desetljećima širi ljubav prema knjizi i čitanju. Prijenos otvorenja moći će se pratiti na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995. godine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a obuhvaća programe na nacionalnoj i na lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja. Ovogodišnji se program Mjeseca hrvatske knjige održava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena odlukom Vlade Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija, s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. S temom Hrvatski autori u Godini čitanja i pod motom Ajmo hrvati se s knjigom!, u fokus su ovogodišnje manifestacije stavljeni hrvatski autori kako bi se istaknula važnost čitanja na vlastitom jeziku te potaknula svijest o vlastitoj književnoj baštini.

I ove će godine u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige sudjelovati knjižnice i mnoge druge ustanove diljem Hrvatske koje će s brojnim suradnicima i partnerima, nizom aktivnosti u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog, još intenzivnije ukazivati na važnost knjige i kulture čitanja.

Gradska knjižnica Požega, samostalno ili u suradnji s udrugama, ustanovama ili pojedincima, pripremila je bogat program za svoje sugrađane. Organizirano je čak 11 književnih susreta za vrijeme Mjeseca hrvatske knjige, ali i filmski program, plesni program, programi poticanja čitanja, svakodnevne aktivnosti za djecu i mlade, četiri nove izložbe, edukacije za umirovljenike i mlade i druge aktivnosti. O detaljima programa možete se informirati na web stranici, Facebook-stranici ili Instagram-stranici Gradske knjižnice Požega, kao i u samoj knjižnici.

Tri su programa Gradske knjižnice Požega uvrštena u središnje programe ove nacionalne manifestacije. Riječ je o Stručnom skupu Nova zgrada, nova knjižnica koji će se održati u Požegi 9. studenog, festivalu recitacije za mlade Probudi me! koji će se održati 12. studenog te programu svečanog otvorenja.

Više o ovogodišnjoj manifestaciji saznaj na web-stranici Mjesec hrvatske knjige
Na dan svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige, 15. listopada, Gradska knjižnica Požega neće raditi za korisnike.
Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Ovo je još jedna potvrda kako je Gradska knjižnica Požega kao recentno središte kulture s novim izgledom i prostorima, ali i planski osmišljenim aktivnostima i programima,  prepoznata i na nacionalnoj razini.

Program Mjeseca hrvatske knjige Gradske knjižnice Požega

TEKST: S. P./ GKP            FOTO : S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn