NACIONALNA KONFERENCIJA U POŽEGI – Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Datum objave: 23. 11. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Gradskoj knjižnici Požega održat će se Nacionalna konferencija “Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja”. Konferenciju organizira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i održat će se 25. studenoga 2022. godine s počekom u 10,00 sati.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga u znak sjećanja na tri sestre Mirabel iz Dominikanske Republike. Njih je 1960. godine radi revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu dao pogubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabel postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda je dan njihova smaknuća službeno proglasila Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovaj dan obilježava se s ciljem podizanja svijesti o problemu nasilja nad ženama i djevojkama kao jednom od najraširenijih oblika kršenja temeljnih ljudskih prava. Senzibilizacija društva o ovom raširenom problemu može doprinijeti jačanju položaja žena žrtava nasilja i potaknuti ih da prijave već počinjeno nasilje kako bi se ono sankcioniralo te kako bi se spriječilo eventualno novo nasilje.

TEKST: S. Pok                  FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn