NA POŽEŠKO-SLAVONSKIM PROMETNICAMA – Pet prometnih nesreća, teže ozlijeđen motociklist

Datum objave: 09. 8. 2021. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Policijski službenici na području PU požeško-slavonske zabilježili su proteklog vikenda pet prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teže, a jedna lakše ozlijeđena. Počinjeno je i 45 prekršaja pri čemu je najveća izrečena kazna i to novčana u iznosu od 13 tisuća kuna.

U nedjelju 8. kolovoza 2021., oko 19 sati, na državnoj cesti Požega-Pakrac, u mjestu Glavica, 60-godišnji vozač koji je upravljao motociklom marke „Suzuki“, daruvarskih registarskih oznaka, zbog vožnje neprilagođenom brzinom (zavoj), motociklom je sletio s kolnika i pao sa istoga, te se teže ozlijedio. Njemu će biti izdan prekršajni nalog zbog vožnje neprilagođenom brzinom.

U subotu, 7. kolovoza 2021., oko 13.10 sati, u Dervišagi, na raskrižju Ulice Stjepana Radića i ulice Bagdala, 69-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Fiat“ požeških registarskih oznaka, prilikom skretanja ulijevo iz ulice Bagdala, u Ulicu Stjepana Radića, koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska i pri čemu je obvezan smjer kretanja označen udesno, nije postupio po prometnim znakovima, zbog čega je došlo do udara prednjim dijelom motocikla marke „Kawasaki“ požeških registarskih oznaka kojim je upravljala 29-godišnjakinja u lijevi dio osobnog automobila marke „Fiat“, nakon kojega je vozačica motocikla pala na kolnik i lakše se ozlijedila. Vozaču osobnog automobila bit će izdan prekršajni nalog zbog ne postupanja po prometnom znaku koji određuje smjer kretanja i nepoštivanja prednosti prolaska.

U petak 6. kolovoza 2021., oko 9.40 sati, u Ulici Križnog puta u Pakracu, 53-godišnji vozač koji je upravljao teretnim automobilom marke „Iveco“ daruvarskih registarskih oznaka, zbog nepropisne vožnje unatrag, (nije se uvjerio da istu radnju u prometu može izvesti bez opasnosti za druge sudionike), udario je zadnjim djelom teretnog automobila u prednji dio zaustavljenog osobnog automobila marke „Audi“ daruvarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 36-godišnjak. 53-godišnjaku će biti izdan prekršajni nalog zbog nepropisnih radnji vozilom u prometu.

U nedjelju, 8. kolovoza 2021., oko 1.30 sati, u Ulici Stjepana Radića u Gradcu (Pleternica), 21-godišnjak koji je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1.36 promila upravljao osobnim automobilom marke „Peugeot“ požeških registarskih oznaka, zbog nepropisnog kretanja kolnikom, izgubio je nadzor nad istim, te sletio s kolnika, udario u dva betonska mosta u vlasništvu 45-godišnjaka, nakon čega se vozilo prevrnulo na krov i udarilo u metalnu ogradu u vlasništvu 80-godišnjaka. 21-godišnjaku će biti izdan prekršajni nalog zbog vožnje pod utjecajem alkohola i nepropisnog kretanja kolnikom.

U nedjelju, 8. kolovoza 2021., u vremenskom razdoblju od 17.20 do 18 sati, u Lipiku, u Vukovarskoj aveniji, nepoznati počinitelj je zbog nepropisne vožnje unatrag udario u parkirani osobni automobil marke „Alfa Romeo“, daruvarskih registarskih oznaka u vlasništvu 21-godišnjaka, a potom napustio mjesto događaja, da oštećenom nije ostavio podatke o sebi i vozilu s kojim je uzrokovao nesreću, odnosno počinio materijalnu štetu. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem.

U subotu 7. kolovoza 2021., oko 21.30 sati, u ulici Mlinskoj u Pleternici, policijski službenici su tijekom nadzora prometa zatekli 29-godišnjaka s područja Slavonskog Broda, koji je prije stjecanja prava na upravljanje (bez položenog vozačkog ispita) i pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,12 promila upravljao neregistriranim i neosiguranim motociklom marke „Kawasaki“. Kako je prijetila opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, motocikl mu je privremeno oduzet, dok je on uhićen i smješten u posebnu prostoriju policije, te uz optužni prijedlog 8. kolovoza doveden dežurnom sudcu Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi, koji ga je saslušao dok će presudu donijeti naknadno.

Rezultati pojačanih aktivnosti nadzora prometa

I protekli vikend s ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa, provođene su mjere pojačanog nadzora prometa posebice usmjerene na tzv. ‘četiri glavne ubojice u prometu’ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel). Tijekom provođenja aktivnosti na području PU požeško-slavonske utvrđeno je ukupno 45 prekršaja, od čega se ističu pet zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 30 zbog prekršaja nepropisne brzine kretanja i po dva prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i neregistriranim vozilom.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola kod vozača iznosila je 1,36 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 82 km/h. Od ukupnog broja počinitelja, u jednom slučaju se radilo o osobi koji je višestruki počinitelj prekršaja i koji je ranije prijavljivan za prekršaje upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.
Zbog počinjenih prekršaja tijekom proteklog vikenda, najveća kazna i to novčana u iznosu od 13 tisuća kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 4 mjeseca, bit će izrečena prekršajnim nalogom 48-godišnjaku koji je 7. kolovoza 2021., oko 12.35 sati u Lipiku, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 0,86 promila i prije stjecanja prava na upravljanje.

TEKST: S. P./ PU PS       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn