NA KAVI S GRADONAČELNIKOM – Prvih 30 dana novih čelnih ljudi grada

Datum objave: 12. 5. 2016. | Kategorija: Društvo

vg1

NOVA GRADIŠKA – Obećanje Vinka Grgića o redovnom mjesečnom „brifingu“ dano novinarima prilikom stupanja na gradonačelničku dužnost, potvrdilo je kako svi političari, baš i nisu isti, ali i kako je nova, rodno osvještena ekipa na čelu grada Nova Gradiška, unatoč nestabilnoj političkoj situaciji, nekonstituiranju Gradskog vijeća, ali i još uvijek bez usvojenog proračuna, s puno entuzijazma, ambicioznih planova i zasukanih rukava, spremna raditi. Uvjerili su se u to predstavnici lokalnih medija na prvoj službenoj tiskovnoj konferenciji.

Apelirati na razum, lokalpatriotizam i političku odgovornost prema biračima u okolnostima u kojima  grad funkcionira skoro pola godine bez proračuna, u najmanju je ruku licemjerno, ali i potpuno deplasirano. Jer, da je razuma i zrelosti bilo, Novogradiščani ne bi bili ovdje gdje su sada, a voda opasno stiže do grla. Ali, izgleda da su poslanice u kojima se poziva na nepostojeće političke i ljudske vrijednosti u posljednje vrijeme in, svojevrsni novootkriveni PR alat koji biračima,bit će, treba dati do znanja, kako su i oni važni, ali i kako vladajuće elite razmišljaju isključivo i jedino o njihovom dobru. Je li bilo politički mudro dovesti grad u situaciju u kakvoj je trenutno, samo godinu dana uoči redovnih lokalnih izbora i kome će se to na kraju isplatiti, a kome obiti o glavu, procjenjivat će povijest i politiolozi. Ipak, i pored svega, tu smo, gdje smo, ( satiričari, ta pomalo izumrla i zabranjena vrsta kroničara u Hrvata rekli bi „sidi, di si, ni za di si nisi“), pa, kako bi rekao jedan od onih gore, „kaj se čeka, hajmo delati!“. A, da se „dela“ s izrazitim entuzijazmom, ambiciozno, pomno promišljeno, s cjelodnevnim radnim vremenom, doduše bez novca, ( ali, valjda će, skoro i taj proračun, ukoliko svi oni s početka priče, kojih se to tiče, poziv shvate na pravi način), dokazala je nova, rodno izrazito osviještena, čelna trojka grada Nova Gradiška. I pri tom, ugodno iznenadila ispunjenim obećanjem o redovnom mjesečnom „brifingu“ s novinarima.

Uostalom, za uobičajenih famoznih 100 dana koliko uglavnom dajemo političarima za otkrivanje karata i procjene prvih konkretnih poteza, odavno više nema vremena. Prvi je to puta nakon tko zna koliko godina da je gradonačelnik uistinu odlučio otvoriti vrata grada i vlastitog ureda svima, onako kako se to radi u uljuđenim demokratski ustrojenim gradovima, ali i pokazao da „kuži“ kako su suradnja i komunikacija s onima koji kreiraju javno mnijenje, prvi korak ka transparentnom načinu obnašanja dužnosti čelnog čovjeka grada.Tiskovna konferencija na koju su pozvani predstavnici svih lokalnih medija, prva u nizu redovnih mjesečnih koje će uslijediti, stoga je, potez za svaku pohvalu. Baš kao i neposredna, neformalna i ugodna atmosfera u kojoj je protekla. Bila je to prilika da gradonačelnik Vinko Grgić(SDP), sa svojim zamjenicama-Mirelom Glavaš i Vesnom Đapić- novinare, a potom i javnost, izvijesti o učinjenom u prvih 30 dana.

A, učinjeno je, isplanirano, trasirano, dogovoreno i ugovoreno dosta toga.Izgradnja dvoetažnog parkirališta u centru grada s 200 parkirališnih mjesta, pregovori za izgradnju 30 stanova po povoljnim uvjetima, inicijativa za energetsku obnovu zgrade blok centra, najave novih ulaganja u Industrijskom parku, izgradnja tvornice bicikla, ali i one za preradu mesa, analiza investicije u gradski bazen, ali i rekonstrukcije središnjeg gradskog parka u suradnji sa zagrebačkim Arhitektonskim fakultetom, informatizacija gradske uprave, projekt radnog naziva „Tužibaba“, svojevsrni servis za građane, nova prometna rješenja, nastavak projekta Panonski zeleni park-samo je dio planiranog za što je ,u prvih 30 dana, tim Grgić-Glavaš-Đapić, u suradnji sa stručnim službama grada, obavio niz konstruktivnih razgovora i promišljanja o najpovoljnijim modalitetima financiranja.

vg

Da sve ne bi ostalo isključivo na planovima, dokazuje Ljetna pozornica, kultni urbani prostor grada na kojem su odrastale generacije, a koji će već nakon 21.svibnja i ovogodišnje „Norijade“, ponovno postati mjesto na kojem će stanovati alternativna kultura mladih. Istovremeno, tu je i niz iznimno značajnih infrastrukturnih projekata  koji su, zbog postojeće situacije, neizglasavanja proračuna, kao i još uvijek nekonstituiranog Gradskog vijeća, na čekanju, poput izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, projekta javne led rasvjete, rekonstrukcije nadvožnjaka u Benkovićevoj ulici, ali i neophodnog infrastrukturnog „šminkanja“, Ulice Svetog Roka, Gajeve, Svetog Vida, izgradnje nogostupa u Ljupini, ishođenja građevinske dozvole za Ulicu baruna Trenka… Svojih su se resora s jednakom ambicioznošću „uhvatile“ i gradonačelnikove zamjenice, itekako svjesne značaja gospodarstva, ali i kulture i sporta za razvoj grada, sa zajednički, dugoročnim ciljem kreiranja mjesta ugodnog življenja.Iako se brojne udruge navikle na sredstva namijenjena im gradskim proračunom, još uvijek nisu snašle u novonastalim okolnostima, možda je ovo, istovremeno, i dobra prilika za okretanje alternativnim sredstvima financiranja, na što ih, uostalom, na kraju krajeva, obvezuje i novi Zakon o udrugama. Iako se od starorimske „kruha i igara“ na kojima se često kupe politički bodovi, ne živi, Novogradiščane će razveseliti vijest da održavanje središnje i omiljene nam manifestacije Glazbeno ljeto, nije upitno. Čak, što više. Jer, bit će ovo, najavljuje novi čelni tim grada, najbolje ljeto do sada, s posebno zvučnim imenima koja predvodi dubrovačka glazbena atrakcija Silente i ultimativna nacionalna pop zvijezda, Toni Cetinski. Hoće li ili neće sve ostati samo na ( za sada, iznimno dobrim) planovima, znat će se već kroz tjedan dana, u četvrtak, 19.svibnja, za kada je najavljen novi, drugi po redu, pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća, a onda i onaj najvažniji dio priče-usvajanje gradskog proračuna.

I mada se prvi mačići uglavnom bacaju u vodu, uvodnih 30 dana nove političke garniture na čelu grada, u svakom slučaju, obećaje.A, ako se po jutru i dan poznaje, bude li mudrosti i odgovornosti na koju se, tako rado i tako gordo, pozivaju svi, možda Novogradiščani i uspiju izbjeći onu vodu s početka priče koja opasno prijeti grlu. U svakom slučaju, prva službena tiskovna konferencija gradonačelnika Vinka Grgića i ženskog dijela tima-Mirele Glavaš i Vesne Đapić, ostavila je dobar dojam.A, on je, kažu, najvažniji. Stoga je red, u maniri lokalpatriotizma, ali i afirmativnog stava koji svima kronično nedostaje, poželjeti im uspjeh i sreću. I nadati se mudrosti, zrelosti i političkoj odgovornosti svih ostalih aktera.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn