MUZEJSKA SURADNJA – Požeška izložba “Kruh nebeski” u Novoj Gradiški

Datum objave: 16. 3. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Izložba Gradskog muzeja Požega “Kruh nebeski – molitvenici iz fundusa Gradskog muzeja Požega” bit će otvorena 18. ožujka u Gradskom muzeju Nova Gradiška. Na izložbi će osim molitvenika iz požeškog kraja biti izloženo i nekoliko iz Gradskog muzeja Nova Gradiška. Posjetitelji će do 18. travnja moći vidjeti i najstariju krunicu na tlu Hrvatske koja je prije dvije godine pronađena na Rudini.

Gradski muzej Požega izložbu “Kruh nebeski – molitvenici iz fundusa Gradskog muzeja Požega  pripremio je prošle godine u sklopu Aurea festa. Izložba čije su autorice Dijana Klarić i Ljiljana Marić, nastala je u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega, a doprinos je dala i voditeljica Odjela knjižnice Muzeja Slavonije u Osijeku Marina Vinaj. Izložba su financirali Ministarstvo kulture i Grada Požega.

Izložba Kruh nebeski donosi pregled načina i oblika na koje je molitva odnosno pisana ili tiskana Božja riječ mijenjala kulturnu povijest čovječanstva; od prapovijesnih crteža na paleolitskim špiljama, preko Gutenbergove Biblije kao prve tiskane knjige, pa sve do suvremenih pojava različitih pučkih pobožnosti. Molitvenici su predstavljeni kao muzejski predmet, ali i kao jedinica knjižnične građe, te kao književno djelo koje otkriva raritetne primjerke iz povijesti hrvatskog jezika i književnosti.

TEKST: S. P.        FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn