MUZEJ GRADA PAKRACA – Noć muzeja u Pakracu

Datum objave: 28. 1. 2020. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti i ove godine obilježit će 31. siječnja  nacionalnu akciju Noć muzeja čija je ovogodišnja tema „Velike obljetnice hrvatskih muzeja“, a program će trajati od 18 do 1 sat iza ponoći.

Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju grada Pakraca u potpunosti je posvećena obljetnicama i proslavi istih. “Godine 2019. naš muzej navršio je prvih deset godina svoga djelovanja, stoga ćemo u Noći muzeja prikazati dosadašnja postignuća, raznolikost djelatnosti koju razvijamo i pregled projekata koje je muzej potaknuo i proveo. Zahvalit ćemo se svima koji su doprinijeli kvaliteti našeg djelovanja u prošlom desetljeću. Osim toga, posvetit ćemo se i drugim važnim obljetnicama koje smo slavili u našem muzeju, obljetnicama raznih gradskih udruga i ustanova te obljetnicama poznatih Pakračana koje tek planiramo obilježiti ( 200-ta obljetnica rođenja Julija Jankovića, 100-ta obljetnica rođenja Milana Horvata),” najavila je ravnateljica muzeja Jelena Hihlik.
Muzej će ovu veselu noć raditi od 18.00 h do 01.00 h, a cijeli program bit će začinjen i ponudom isključivo lokalnih gastronomskih specijaliteta kojima će pakrački muzealci uljepšati ovu noć svima koji je odluče provesti u muzeju.

18.00 h „Naših prvih 10“ / svečano otvorenje izložbe kojom će se prikazati najvrjednija postignuća prvih deset godina rada muzeja te svih važnih obljetnica koje su u Pakracu  dosada proslavili u muzeju
18.30 h Prijatelji muzeja / dodjela priznanja i zahvala svima koji su doprinijeli uspješnosti rada i djelovanja muzeja u njegovih prvih deset godina postojanja
19.00 h DigiPakrac, prezentacija redizajniranog portala i obilježavanje pete obljetnice projekta
DigiPakrac naziv je portala i zajedničkog projekta Muzeja grada Pakraca i Gradske knjižnice Pakrac kroz koji digitaliziraju najvažniji i najzanimljiviji materijal iz zavičajne povijesti i prezentiraju ga javnosti. Prošle godine portal je redizajniran, a ove godine navršava se punih pet godina od začetka ovog projekta pa je ovo prava prilika da ga približimo javnosti
19.00 h– 20.00 h Kreativni tulum / radionice i igraonice za djecu i one koji se tako osjećaju, kreativno ćemo se zabavljati na razne načine – kroz učenje o 3D printanju, izradi čokolade, malu školu pletenja te razna druga iznenađenja
20.00 h Na muzejskom tavanu! / muzejski tavan je najskriveniji prostor muzeja koji dosada nikada nismo otvorili za posjetitelje. U ovoj muzejskoj noći otvoriti će i ovaj skriveni prostor i učiniti ga dostupnim najmlađim posjetiteljima koji će ga moći razgledati, ali i u njemu provesti neko vrijeme slušajući priču koju će im čitati te gledajući film namijenjen upravo njima.
21.00 h Otkrivamo tajne muzeja / noćni obilazak muzeja s naglaskom na prostore koji su inače nedostupni javnosti – muzejske čuvaonice i drugi prostori skriveni od očiju posjetitelja.
22.00 h Proslava 200.-og rođendana s Grofom! Ove godine slavi se i 200-ta obljetnica rođenja grofa Julija Jankovića, poznatog političara i vlasnika pakračkog vlastelinstva, rođenog upravo u Pakracu. Posebnim programom započet će s proslavom ove važne obljetnice uz Osnovnu glazbenu školu Pakrac i pakračku Pivovaru Slavonica, čije prvo pivo Grof, nosi naziv upravo po Juliju Jankoviću
22.30 h Slatke tajne čokolade /čokolada je oduvijek bila neizostavni dio zabava i slavlja, stoga će uz pomoć pravog pakračkog čokoladara i čokolade Amaris koja će se izrađivati na licu mjesta, otkriti slatke tajne ove namirnice koja kroz povijest usrećuje ljude diljem svijeta.
23.00 Muzejski tulum! / slavlje bez glazbe, pjesme i plesa to i nije, stoga u ovoj najdužoj muzejskoj noći pripremljen je i pravi mali muzejski tulum. Disco glazba, ali i glazba uživo uz ples dobra su podloga za jedno veselo druženje u muzeju koje će potrajati do kasnih noćnih sati.

Muzej vojne i ratne povijesti profesora Marija Tušeka za posjetitelje bit će također otvoren od 18 sati,  a uz stalni postav, tema ovogodišnje „Noći muzeja“ odnosit će se na ratno zrakoplovstvo.

TEKST: S. P.          FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn