MUZEJ GRADA PAKRACA – Izložba molitvenika “Kruh nebeski”

Datum objave: 01. 11. 2021. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – U Muzeju grada Pakraca 4. studenoga 2021 godine bit će otvorena gostujuća izložba Gradskog muzeja u Požegi pod nazivom „Kruh nebeski“. Na izložbi, koju uz Ljiljanu Marić iz Gradskog muzeja u Požegi potpisuje i Dijana Klarić iz Gradske knjižnice Požega, bit će izložena 92 molitvenika od kojih je najstariji iz 1681. godine.

Izložba s različitih aspekata predstavlja izuzetno vrijedne i rijetke molitvenike koji se čuvaju u Gradskom muzeju u Požegi ali i one iz drugih ustanova i privatnih zbirki. Molitvenici izloženi na izložbi “Kruh nebeski” nisu samo predmeti koji su nekada služili u pobožne svrhe, nego su obrađeni i s nakladničkog, povijesnog, tiskarskog i muzejskog aspekta. Mnogi od tih molitvenika čuvaju različite ex librise ili rukopisne zabilješke.

Nekada je jedina tiskana knjiga u kućanstvu bio upravo molitvenik pa su stoga ljudi unutra zapisivali različite podatke koji se tiču njihove obitelji. Ukupno će na izložbi “Kruh nebeski”, koju uz Ljiljanu Marić iz Gradskog muzeja u Požegi potpisuje i Dijana Klarić iz Gradske knjižnice Požega, biti izložena 92 molitvenika od kojih je najstariji onaj iz 1681. godine i pisan je na francuskom jeziku. Među brojnim starim i vrijednim molitvenicima koji će biti izloženi ističe se i onaj isusovca Antuna Kanižlića, pisan je krajem 18. stoljeća poslije oslobođenja Slavonije od Osmanlija pa je služio ne samo u pobožne, nego i u pedagoške i prosvjetiteljske svrhe. Molitvenici koji su dio ove izložbe pisani su na više jezika – slovenskom, njemačkom, latinskom, talijanskom, češkom, staroslavenskom, ruskom, srpskom te, naravno, hrvatskom. Pisani su u četiri pisma – latinici, ćirilici, bosančici i gotici.

Izložba nosi naziv “Kruh nebeski” po hrvatskom molitveniku koji je doživio najveći broj izdanja, do sada 46, od kojih je prvo izdanje iz 1909. godine. Osim što će biti izložen kao muzejski eksponat “Kruh nebeski” je i skeniran pa će se moći i prelistati u digitalnom izdanju. Izložba je ovo koja u središte stavlja molitvenike, odnosno knjigu pa je i dio ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Pakracu. Svi zainteresirani posjetitelji mogu je razgledati u muzeju od 4.11. do 30.11.2021. u radno vrijeme muzeja.

TEKST: S. P.           FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn