MUZEJ GRADA PAKRACA – Digitalna Noć muzeja

Datum objave: 26. 1. 2021. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – Muzej grada Pakraca i u 2021. godini pridružuje se akciji Noć muzeja – akciji koja je dosad privlačila velik broj posjetitelja u muzeje diljem zemlje. Nažalost, zbog svima već dobro poznatih razloga (epidemija, potresi) ovogodišnja Noć muzeja odvijat će se uglavnom digitalno, a kroz različite virtualne sadržaje posjetitelji će dobiti priliku za upoznavanje muzeja kroz internetsku platformu www.nocmuzeja.hr.

Muzej grada Pakraca bit će jedan od manjeg broja muzeja koji će ipak otvoriti svoja vrata u ovoj noći, iako u znatno drugačijem obliku.U Noći muzeja u petak 29.1.2021. muzej će biti otvoren od 18.00 h do 22.00 h. Tijekom večeri i posebno za ovu prigodu najavljujemo stručno, kostimirano vodstvo po izložbi Stari grad Pakrac – prvo u 19.00 h i drugo u 21.00 h. Tijekom večeri svi zainteresirani moći će premijerno pogledati i razgledati projekciju 3D modela Starog grada Pakraca. Riječ je o projektu koji je realiziran zahvaljujući sredstvima Grada Pakraca a kojim se želi što vjernije dočarati i predočiti veličina i značaj ove srednjovjekovne utvrde nastale još u 13. stoljeću. Na temelju starih crteža, fotografija i starih razglednica nastao je ovaj pretpostavljeni izgled Starog grada čiju će veličinu i značaj javnost napokon moći doživjeti, makar i u virtualnom svijetu.

Na Internet stranici www.muzej-pakrac.hr posjetitelji će moći razgledati i niz novog digitalnog sadržaja koji će biti postavljen upravo prigodom Noći muzeja. “Izdvajamo vrlo vrijedan album poznatog pakračkog urara Luje Šnedorfa, nastao u Prvom svjetskom ratu, koji će te večeri doživjeti prvo javno predstavljanje. Svi zainteresirani će također moći prošetati ulicama Pakraca iz 1915. zahvaljujući staroj katastarskoj karti grada iz te godine koju je za digitaliziranje ustupio Katastarski ured Pakrac. Najznačajnije predmete iz muzejskih zbirki prezentirat ćemo kroz mali muzejski video nastao povodom ovogodišnje Noći muzeja. Pripremili smo i mali zabavni zadatak za sve koji nas posjete digitalno, kroz zanimljivi spoj znanosti i umjetnosti koji je pripremila fotografkinja Marijana Kapetanović. Projekt pod nazivom Fotografija u križnim situacijama sastojat će se od fotograma muzeja koji će svatko moći preuzeti i oplemeniti, digitalno ili fizički nakon ispisa. Pozvat ćemo sve posjetitelje da ovaj fotogram pošalju na muzejski mail ili podijele na našoj Facebook stranici. Nadamo se što većem broju vaših zanimljivih poruka i radova,” najavila je ravnateljica muzeja Jelena Hihlik.

U pripremi je i posebna galerija fotografija Sjećanje na staro normalno kroz koju će podsjetiti na sve prošle Noći muzeja koje su bile obilježene velikim brojem posjetitelja i dobrim raspoloženjem po kojem su ostale prepoznatljive. “Unatoč svim nevoljama koje su zadesile našu zemlju pa tako i muzeje želja nam je što širem krugu posjetitelja prezentirati zašto su nam muzeji važni i potrebni kao čuvari vrlo vrijedne baštine te povijesne i kulturne memorije našeg kraja,” zaključila je ravnateljica Hihlik.

TEKST: S. P.       FOTO: Noć muzeja

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn