PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA OPĆINE KAPTOL – Kapitalno djelo u čast 800 godina pisane tradicije

Datum objave: 28. 6. 2022. | Kategorija: Kultura

KAPTOL – “Nema puno mjesta u Hrvatskoj koja imaju 800 godina pisane tradicije, tradicije koja je zapisana u povijesnim izvorima. Kaptolčani, kao i svi drugi, promišljajući svoju prošlost, na određeni način pokušavaju osvijestiti kamo idemo. To bi svi trebali raditi. Povijest nije samo učiteljica života, već je i smjer za budućnost,” rečeno je na promociji.

Općina Kaptol obilježila je 2021. godine 800.obljetnicu izdavanja najstarijeg poznatog dokumenta pisanog u kancelariji Zbornog kaptola sv. Petra. Ove je godine, povodom tog značajnog datuma predstavljena monografija, koja se bavi kulturom te društvenim, povijesnim i gospodarskim temama vezanim za ovaj kraj. Monografija je predstavljena u sklopu programa “Dani općine Kaptol” unutar bedema Starog grada. Svojim dolaskom uz brojne Kaptolčanke i Kaptolčane te druge uzvanike, promociju su uveličali zamjenik županice Ferdinand Troha i gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić.

O opsežnom djelu čiji je bogati sadržaj na više od 570 stranica s 500 fotografija, govorili su članovi uredništva – glavni urednik dr. sc. Krunoslav Matešić, načelnik Mile Pavičić, prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, mag. pov Kristina Rupert i Josip Soudek.

Načelnik općine Kaptol Mile Pavičić naglasio je svoje zadovoljstvo početkom života ovog velebnog izdanja koje je okupilo u vrijednoj misiji više od 30 autora različitih priloga, stručnjaka i zaljubljenika u lokalnu kulturu i baštinu. “Sretan sam jer ovo je kruna dugogodišnjeg rada. Ideja je začeta još davne 2000-te godine, tada to nismo realizirali, ali sada smo uspjeli doći do kraja ovog projekta. To je za nas kapitalno djelo koje govori o našoj prošlosti, našem prostoru, našoj sadašnjosti i puno znači cijeloj zajednici, jer predstavlja pravu vrijednost našeg Kaptola.” rekao je načelnik Pavičić.

“Nema puno mjesta u Hrvatskoj koja imaju 800 godina pisane tradicije, tradicije koja je zapisana u povijesnim izvorima. Ovo je jedno od rijetkih takvih mjesta, a još je rjeđe mjesto koje ima ovako fantastičnu monografiju i to drugu u nizu. Kaptolčani, kao i svi drugi, promišljajući svoju prošlost na određeni način pokušavaju osvijestiti kamo idemo. To bi svi trebali raditi. Povijest nije samo učiteljica života, već je i smjer za budućnost. Ljudi koji žele znati gdje žele biti u budućnosti trebali bi na adekvatan način i proučavati i procjenjivati svoju prošlost.” rekao je prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica.

“Prije 30 godina bio sam u prilici raditi monografiju povodom 770 godina Kaptola. Tada se već javilo pitanje postoji li neko mjesto kao što je naš Kaptol na području kontinentalne Hrvatske a da ima tako bogatu povijest. Odgovor nismo našli. Uz bogatu povijest, Kaptol je imao izuzetno bogatu i sadržajnu kulturnu dinamiku. Nakon što je osnovana Općina Kaptol, kao samostalna općina potvrđuje svoje postojanje jer to što je napravljeno na području infrastrukture u kaptolu teško je usporedivo s nekim, čak i većim općinama.”rekao je glavni urednik Krunoslav Matešić.

Monografija je dakle prilog kulturnoj infrastrukturi Kaptola. Kaptol je povijest koja je toliko bogata da se ovom monografijom ta povijest nije iscrpljena te neke druge teme koje nismo obradili ostaju novim generacijama kao poticaj i izazov.” zaključio je  Matešić.  Predstavljanje monografije svojim nastupom obogatio je učenik Srednje Glazbene škole Požega Fran Matić koji je izveo dvije klasične skladbe na rogu.

TEKST: Sanja Pok                  FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn