MODERNIZACIJA VATROGASNIH POSTROJBI – Svečana primopredaja vatrogasnih vozila

Datum objave: 03. 8. 2021. | Kategorija: Društvo

ZAGREB/POŽEGA – U prostorima Državne vatrogasne škole u Zagrebu u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. godine, održana je svečana primopredaja vatrogasnih pick-up vozila. Dio vozila je ranije isporučen, a na ovoj, četvrtoj u nizu, dodjeli vatrogasnih vozila isporučeno je preostalih 15 vozila.

U Državnoj vatrogasnoj školi Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu 2. kolovoza održana je svečana primopredaja vatrogasnih vozila. Na svečanosti je uručeno ukupno 15 pick-up vatrogasnih vozila marke Ford, a među predstavnicima vatrogasnih postrojbi koje su dobile vozilo bili su i vatrogasci iz Jakšića. Svečanosti su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić te predstavnici vatrogasnih postrojbi koje su dobile vozila.

Vatrogasna vozila nabavljena su temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu. Hrvatska vatrogasna zajednica iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma nabavila je za vatrogasne organizacije ukupno 75 kombiniranih i 58 pick-up vozila ukupne vrijednosti 27.536.763,85 kn. Svečanosti su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić te predstavnici vatrogasnih postrojbi koje su dobile vozila.

“Hrvatsko vatrogastvo u proteklih nekoliko godina ojačano je za preko 400 vozila, dok je putem EU fondova izgrađeno pedesetak vatrogasnih domova. Za opremanje vatrogasnih zajednica RH, vatrogasnom opremom, osobnom zaštitnom opremom i vatrogasnim vozilima, za prethodnu godinu isplaćeno je ukupno 35,7 milijuna kuna, a financiranje se nastavlja u skladu s Programom opremanja i osposobljavanje vatrogasnih zajednica za razdoblje 2020. do 2023. godine“, izjavio je državni tajnik Mršić.

Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Tucakovića, u razdoblju od početka godine do 31. srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno 3689 požara raslinja, što je za gotovo 1000 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na priobalju je u istom razdoblju opožareno 8095 ha, što je za 76 % manje nego prošle godine. Kao razlog ovim velikim razlikama, naveo je kišno proljetno razdoblje, te izostanak velikih požara koji su prošle godine prešli iz BiH na područje Hrvatske na Dinari. Ipak je istaknuo da broj požara u razdoblju od 21. lipnja do 31. srpnja ove godine iznosi 945, što je za 52% više nego u istom razdoblju lani.

Vozila su dobili Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije, Vatrogasna zajednica Zadarske županije, Vatrogasna zajednica grada Ozlja,  Vatrogasna zajednica općine Gradec, dobrovoljna vatrogasna društva Petričko Selo, Karlovac, Vrata, Prezid, Lukovdol, Bakar, Jakšić i Sv. Jure Kistanje.

TEKST: S.P.    FOTO: hvz.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn