MOBILNI MAMOGRAF U LIPIKU – Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Datum objave: 11. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

LIPIK – U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Lipiku je od 10. svibnja mobilni mamograf.Za sada je planirano da mobilni mamograf bude u Lipiku dva puta po tri dana, od 10.-12. svibnja i 24.-26. svibnja. Žene su već tijekom travnja dobile pozive iz županijskog zavoda i javile se na besplatni broj 0800 30 30 34 kako bi rezervirale svoj termin.

Dolaskom suvremenog mobilnog mamografa iz Grada Zagreba, jučer 10. svibnja započeli su  mamografski pregledi žena u dobi 50-69 godina u sklopu sedmog ciklusa Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke namijenjeni ženama s područja Grada Lipika. Jučer je mamografiju obavilo 50 žena. Uz organizaciju djelatnika Zavoda za javno zdravstvo, snimanja provode djelatnici Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar iz Zagreba. Sve žene koje su jučer obavile mamografiju bile su jako zadovoljne što im je pregled tako pristupačan, pohvalile su organizaciju, ljubaznost i profesionalnost djelatnika.

Organizacija dolaska mobilnog mamografa i pozivanje žena s područja Grada Lipika na pregled u mobilnom mamografu započeli su tijekom ranog proljeća na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije uz punu podršku Grada Lipika. Dolazak mobilnog mamografa bio je od iznimnog značaja jer je već nekoliko godine u ovoj županiji mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa moguće obaviti samo u Požegi. Naime, mamograf u Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana više ne ispunjava kriterije kvalitete za sudjelovanje u programu.

Radi udaljenosti od Požega i loše prometne povezanosti, odaziv žena na mamografiju iz ovog dijela županije značajno je pao. Liga protiv raka-Požega u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo u nekoliko navrata organizirala je prijevoz žena na mamografiju u Požegu. Povremeni prijevozi ipak ne mogu riješiti problem nedostupnosti mamografskih pregleda za oko 2.500 žena s ovog područja. Dodatno je odaziv narušila pandemija COVID-19. Zavod za javno zdravstvo prepoznao je potrebu za sustavnim rješenjem i dolaskom mobilnog mamografa. Čim su se stvorili uvjeti započeta je organizacija pregleda. Nadamo se da će se ovakav način rada uz podršku lokalne samouprave nastaviti i dalje dok se ne nađe trajnije rješenje.

Za sada je planirano da mobilni mamograf bude u Lipiku dva puta po tri dana, od 10.-12. svibnja i 24.-26. svibnja. Žene su već tijekom travnja dobile pozive iz županijskog zavoda i javile se na besplatni broj 0800 30 30 34 kako bi rezervirale svoj termin. Predviđeno je dnevno poslikati oko 50 žena, ukupno oko 300 žena u ovim terminima.

Dolazak mobilnog mamografa financirao je Grad Lipik s gradonačelnikom g. Vinkom Kasanom na čelu, organizaciju i stručnu podršku provela je Služba za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, a samo snimanje provode iskusni inženjeri medicinske radiologije iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar iz Zagreba. Za sve žene pregled je potpuno besplatan. Mobilni mamograf postavljen je kod Vatrogasnog doma u Lipiku koji se pokazao odličnim domaćinom.

TEKST: S:P / ZJZ PSŽ              FOTO: ZJZ PSŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn