BRKATI STUDENI U POŽEGI – Budi muško, brini o zdravlju!

Datum objave: 09. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Ove se godine šesti put u Požeško-slavonskoj županiji u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo i Županijske liga protiv raka obilježava Brkati studeni-Movember (od engl. Moustache + November), mjesec muškog zdravlja. Movember – brkati studeni obilježen je prigodnom javnozdravstvenom akcijom ispred Gradskog muzeja koju je podržao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Javnozdravstvena akcija Movember započela je prije 15 godina u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. Danas je na mjestu skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja je proglašena jednom od 100 najutjecajnijih nevladinih organizacija.

Ciljevi Movembera su informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida.

“Svake godine Grad Požega podržava i sudjeluje u ovakvim vrijednim akcijama.Moramo biti svjesni kako i jači spol nije ništa manje rizičan – bolest ne bira ni spol ni godine. Prevencija je ta koja spašava i koja na vrijeme može spriječiti ono najgore. Zavod za javno zdravstvo, Opća županijska bolnica Požega i Grad Požega složni su u namjeri da se osviještenost sugrađana o važnosti preventive podigne na najvišu razinu. Dođite, kontrolirajte svoje zdravlje, obavite preventivne preglede, radimo zajedno na kvaliteti našeg zdravlja kako bi što kvalitetnije i duže živjeli u našem gradu,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić, za ovu prigodu, s brkovima.

“Zavod za javno zdravstvo već tradicionalno u suradnji s partnerima, Ligom, Gradom Požega i Županijom obilježava Mjesec muškog zdravlja s naglaskom na rak prostate, rak testisa i zaštitu mentalnog zdravlja muškaraca. Našim sugrađanima smo pripremili edukativne letke koji nude osnovne informacije o toj bolesti te preventivi, jer rana dijagnoza znači izlječenje i zdraviji život,” rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

U sklopu Mjeseca muškog zdravlja ove je godine u Općoj županijskoj bolnici Požega organiziran i tečaj dijagnostike i liječenja tumora prostate koji će se održati 16. studenoga. “Dolaze nam liječnici iz referalnog centra iz Zagreba te iz Kliničkog bolničkog centra Osijek kao predavači koji će predstaviti našim liječnicima metode dijagnostike i otkrivanja te bolesti.” rekao je tajnik Lige protiv raka dr. Nikola Gotovac.

U Republici Hrvatskoj bilježi se 80 posto petogodišnje preživljenje nakon dijagnoze raka prostate, a ti rezultati uvijek mogu biti i bolji, naglasila je voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica Lige protiv raka dr. Jasmina Kovačević. “Cilj nam je da to bude 90 posto kako je primjerice u SAD ili Australiji, no većina europskih država ima 85 posto. Idemo ka tome imamo vidljivi porast preživljenja, a poruka našim muškarcima je uvijek ista – preventivni pregled i kontrola zdravlja od presudnog su značaja,” poručila je dr. Kovačević.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn