MJESEC KASTRACIJE PASA I MAČAKA – Veterinari diljem Hrvatske pozivaju skrbnike pasa i mačaka da dogovore termin u svibnju

Datum objave: 03. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Više od 60 veterinara diljem Hrvatske pozivaju građane da im se jave i dogovore termin za ovu rutinsku, ali važnu operaciju koja pomaže u sprječavanju nastanka neželjenih štenaca i mačića te osigurava zdravlje kućnih ljubimaca. Mnogi gradovi i općine subvencioniraju ovakve programe, a u Požeško-slavonskoj županiji svijetli su primjer Grad Požega i Općina Kaptol.

Tijekom cijelog mjeseca svibnja brojni veterinari podizat će svijest, nuditi informacije te kroz edukacije i na druge načine ukazivati na važnosti ovog zahvata za pse i mačke. Mnogi od njih će nuditi promotivne akcije i popuste na kastraciju pasa i mačaka te informirati o mogućim subvencijama ili sufinanciranju od strane grada ili općine. Raspitajte se o kastraciji svog muškog i ženskog psa i mačke kod veterinara i rezervirajte termin u svibnju.

Cilj mjeseca kastracije pasa i mačaka u svibnju je i skretanje pozornosti na povezanost nekontroliranog razmnožavanja životinja i njihovog napuštanja. Psi i mačke su visokoreproduktivne vrste čiji se broj može udeseterostručiti u samo nekoliko godina. Kastracija je nužan alat u borbi protiv njihovog napuštanja posebno uzevši u obzir da su skloništa prepuna, a trošak njihovog zbrinjavanja iznimno velik. Hrvatska prema ostalim zemljama u Europi loše stoji po pitanju broja obavljenih kastracija, a to se odražava velikim brojem neželjenih pasa i mačaka.

Prema Zakonu o zaštiti životinja obvezna je kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca koja se kod pasa i mačaka najbolje provodi upravo kastracijom. Kastracijom se direktno pomaže životinjama te se njome mogu se spriječiti određene bolesti, posebno u starosti. Istraživanja pokazuju da kastrirane životinje imaju manju šansu obolijevanja od različitih vrsti tumora, upale maternice i lažne trudnoće. Ujedno se sprječava psihička patnja životinje, agresivnost prema drugim životinjama i bježanje od kuće zbog nerealiziranog spolnog nagona.

Prijatelji životinja su o mjesecu kastracije pasa i mačaka u svibnju obavijestili i sve lokalne zajednice pozvavši ih na subvencioniranje kastracije skrbničkih pasa i mačaka, što mnogi gradovi i općine već prakticiraju. U Požeško-slavonskoj županiji primjer dobre prakse je Grad Požega koji sufinancira kastracije i sterilizacije pasa i mačaka od svibnja 2019 godine, a od ove godine pridržila se i Općina Kaptol.

Više o mjesecu kastracije pasa i mačaka u svibnju te rastući popis veterinara koji sudjeluju u akciji mogu se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

TEKST: S.P.                  FOTO: Prijatelji životinja

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn