MJESEC HRVATSKE KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI NOVA GRADIŠKA – Književni susreti, promocije, edukativne radionice, akcija Cijeli grad čita….

Datum objave: 14. 10. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Mjesec hrvatske knjige, jedinstvena nacionalna manifestacija koja već desetljećima, od 15.listopada do 15. studenoga, slavi knjigu i čitanje, i ove će godine, tradicionalno, u režiji Gradske knjižnice, biti obilježen i u Novoj Gradiški. Svečano otvorenje zakazano je za petak, 15.listopada u 18 sati, uz predstavljanje knjige “Ma, bit će OK”, autora Domagoja Kneževića, poznatog blogera i kolumnista.

Mjesec hrvatske knjige, nacionalna manifestacija koja se već desetljećima održava od 15. listopada do 15.studenoga, ove će “Godine čitanja”, uz moto “Ajmo hrvati se s knjigom!”, na poseban način proslaviti domaće autore. Događanjima će se, brojnim sadržajima, u režiji Gradske knjižnice, tradicionalno pridružiti i Nova Gradiška. Svečano otvorenje manifestacije zakazano je za petak, 15.listopada, uz predstavljanje knjige Ma, bit će OK”, autora Domagoja Kneževića, poznatog blogera i kolumnista. Ugodno knjiško druženje u prostoru Turističke zajednice, uz moderaciju Ernestine Straga-Šašić,v.d. ravnateljice GKNG, pjesmom će obogatiti Vokalna skupina Aurora, a uz razgovor s autorom, prilika je to da otkrijete i nove naslove vrijedne čitanja. Sadržajno iznimno bogata manifestacija, bit će nastavljena u ponedjeljak, 18.listopada, za kada je najavljeno predstavljanje slikovnice Suli u avanturi, spisateljice Maje Šimleše, a potom i likovna radionica pod vodstvom muzejske pedagoginje, Jelene Kovre.

Mjesec hrvatske knjige prilika je i za još jednu, sasvim posebnu akciju, osmišljenu upravo u Novoj Gradiški. Riječ je o akciji Cijeli grad čita koja će se, na brojnim čitalačkim punktovima diljem grada, održati 22. listopada, uz Svjetski dan čitanja naglas. Organizirana po deveti puta, ovogodišnja će akcija “baciti naglasak” na kanonska djela nacionalne literature, u prigodi obilježavanja 500.godišnjice tiskanja prvog književnoumjetničkog teksta na hrvatskom jeziku, Marulićeve Judite. Dan kasnije, u subotu 23.listopada, Novogradiščani će imati priliku pridružiti se Virtualnom čitateljskom maratonu- Minuta za čitanje, u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva.

Cilj online akcije je poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca. Poziv je upućen svima bez ograničenja, osim minute, kako bi što više sudionika došlo do izražaja. Sve su to razlozi da se ove godine, bez iznimke, pridružite manifestaciji i možda po prvi put, otkrijete i pokoje snažno književno hrvatsko ime. Čitamo se u Mjesecu hrvatske knjige!

TEKST: S. Tarbuk            FOTO: GK NG

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn