MJESEC HRVATSKE KNJIGE – Nacionalna manifestacija svečano otvorena u Gradskoj knjižnici Požega

Datum objave: 15. 10. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Čast da otvori Mjesec hrvatske knjige ove je godine pripala Gradskoj knjižnici Požega, knjižnici koja je s novim izgledom, novim prostorima i novim konceptom postala važno komunikacijsko središte i kulturni centar ne samo svoje lokalne zajednice već i na nacionalnoj razini.

Nakon gotovo 15 godina obnove, dogradnje i sveobuhvatnog uređenja Gradska knjižnica Požega, s novim izgledom, novim prostorima, novim konceptom, odjelima i programima postala je prepoznatljiva kulturna točka ne samo u gradu i županiji, već i u nacionalnim okvirima. Potvrda tome je i svečano otvaranje Mjeseca hrvatske knjige, nacionalne manifestacije posvećene knjizi i čitanju, upravo pod osunčanim svodom požeške knjižnice.

Čast da otvori Mjesec hrvatske knjige u Godini čitanja pripala je tako knjižnici koja je, 15. ožujka ove godine, nakon 175 godina knjižnične djelatnosti otvorila vrata nove knjižnice. Ostvarenje je to sna o suvremenoj knjižnici čiji multifunkcionalni prostor s popratnim uslugama i sadržajima ima važnu ulogu u životu zajednice kao informacijsko i komunikacijsko središte, kulturni centar, prostor boravka, učenja i susreta. To ne bi bilo moguće bez investiranja Ministarstva kulture i medija RH i osnivača Grada Požege. Zahvaljujući toj potpori, kao i trudu svih zaposlenika knjižnice, Požega je dobila novu knjižnicu u prostornom, programskom i ustrojbenom smislu, knjižnicu koja prati potrebe građana i korisnika 21. stoljeća.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995. godine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija. Obuhvaćajući programe na nacionalnoj i na lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja manifestacija je u požeškoj je knjižnici pronašla pravo mjesto za početak svoje ovogodišnje priče. Ove će godine u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige sudjelovati brojne knjižnice i druge ustanove koje će zajedno s nizom aktivnosti, u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog, još intenzivnije nego što čine tijekom godine, ukazivati na važnost knjige i kulture čitanja. S temom Hrvatski autori u Godini čitanja i pod motom Ajmo hrvati se s knjigom!, u fokus su ovogodišnje manifestacije stavljeni hrvatski autori kako bi se istaknula važnost čitanja na vlastitom jeziku te potaknula svijest o vlastitoj književnoj baštini.

Uz ravnateljicu Gradske knjižnice Požega Aleksandru Šutalo, svečanosti u Galeriji svjetlosti nazočili su ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić, zamjenik županice Ferdinand Troha, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej, knjižničari te brojni poklonici ove manifestaciju koja desetljećima širi ljubav prema knjizi i čitanju.

O ovogodišnjem programu Mjeseca hrvatske knjige govorila je predsjednica Organizacijskog odbora manifestacije Višnja Cej. “U Godini čitanja dodatno se želi naglasiti cilj manifestacije – promicanje kulture čitanja i pisanja kao važnih društvenih vrijednosti. Upravo zato što je Godina čitanja, odlučili smo skrenuti pozornost na hrvatske autore. Danas se nalazimo u novoj Gradskoj knjižnici Požega, a upravo jedan od središnjih programa ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, stručni je skup “Nova zgrada, nova knjižnica” koji će se održati u Požegi, 9. studenog, kao i festival recitacije za mlade Probudi me! koji će se održati 12. studenog,” naglasila je Cej.

U ime domaćina svečanog otvorenja govorila je ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, pod čijim je vodstvom, uz veliki uloženi trud cjelokupnog knjižničnog osoblja, Gradska knjižnica Požega ušla u povijesni trenutak otvorenja nove zgrade, nove knjižnice. U knjižnici koja je otvorena nakon dugogodišnjeg procesa obnove i dogradnje u točki vremena koja će zauvijek biti obilježena pandemijom, u razdoblju knjiga ima snažnu konkurenciju u novim medijima, okosnica njenog govora bili su – izazovi. Jer, kako je naglasila – izazov postaje prepreka tek kada počnemo razmišljati o odustajanju.

“Na prvom mjestu izazov je baviti se promocijom knjige danas. Knjiga se danas bori s raznim digitalnim sadržajima i često gubi bitke kod većine. I onda na tom putu između knjige i korisnika, stoje knjižničari. Mi knjižničari gradimo mostove između ljudi i knjige, budući da nismo samo posrednici kod posudbe i vraćanja, nego smo postali najsnažniji promotori knjige i čitanja upravo razvijajući i provodeći brojne programe u svojim knjižnicama. Posebno se to osjeti na nacionalnoj razini upravo u Mjesecu hrvatske knjige, posebno ove godine kada smo, pandemiji unatoč, pokrenuli brojne dodatne programe. Pola godine, nakon što smo otvorili knjižnicu u Požegi možemo se pohvaliti sa sljedećim rezultatom – 397 organiziranih događaja od 15. ožujka do danas! Što znači da se u požeškoj knjižnici svaki dan održava u prosjeku 2,6 događaja. I svaki od tih događaja posredno ili neposredno upravo promovira knjigu, promovira čitanje, podučava i zabavlja. Izazov je dakle, baviti se promocijom knjige danas, ali smisla ima.”

“Drugi izazov s kojim se nosimo – knjižnice su kulturna, informacijska središta zajednica. One čuvaju jučer, da bismo imali sutra. Ipak, ono što se posredstvom knjižnice dobije, ono što zajednica dobije, ne može se, nažalost materijalno iskazati, ne može se tako vrednovati, ali se mora cijeniti. Knjižnice nisu tvornice koje proizvode i zapošljavaju, one obogaćuju na duhovnoj razini i budući da to nije mjerljivo zaista ponekad nađemo pred izazovom da si postavljamo pitanja – treba li i koliko ulagati u knjižnice i dodatne programe? Isplati li se knjižnice razvijati ili je dovoljno samo održavati ih? Ponekada je zaista teško opravdati ulaganja u kulturu. Ali, prije 15 godina, na ovom istom mjestu gdje se nalazimo bilo je zapušteno dvorište. Tada je trebalo imati izoštreno vizionarsko oko i prihvatiti izazov. Dobrom suradnjom ministarstva, grada i knjižnice i silnim izazovima unatoč, mi danas ovdje ne sjedimo u zapuštenom dvorištu već u Galeriji svjetlosti. I konačno dovršen je projekt koji spaja staro i novo, koji ruši viziju knjižnice kao prostora koji skladišti i pretvara ju u prostor koji okuplja. ” rekla je između ostalog ravnateljica.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, a posebne pozdrave uputio je gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić. Jer, za svaku knjižnicu, da bi se mogla razvijati, neophodna je podrška lokalne vlasti.

“Ovo prelijepo zdanje požeške knjižnice izvrsno je uklopljeno u dugovječnu, kulturno-povijesnu tradiciju grada Požege. Požega i u ovom području ima dugu tradiciju, a ovog svega, kako je rečeno, a red je da ja kao gradonačelnik to i naglasim, ne bi bilo da nije bilo volje, htijenja, entuzijazma i pomoći, financijske i svake druge. Stoga se zahvaljujem svima koji su uložili trud u realizaciju i osmišljavanje projekta Gradske knjižnice Požega. Ta 15-godišnja priča završena je najvećim dijelom zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija i ministrice osobno. Zato vam najljepša hvala, na svemu što ste uradili. Što se tiče Grada Požege – knjižnica je bila, jest i bit će – Grad Požega će knjižnične programe uvijek podržavati, podržavat će čitanje, knjižnicu i tu nema dvojbe. Živimo u vremenima kada nije sve tako jednostavno, ovaj objekt osim što je prekrasan, vrlo je zahtjevan. Dakle, imamo prelijepu knjižnicu, čuvat ćemo to, razvijati i sudjelovati u daljnjem napretku,” rekao je gradonačelnik.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se tradicionalna manifestacija ove godine otvara baš u Požegi. “Tradicija je da se svake godine okupljamo i radujemo u novim knjižnicama. Program ovogodišnje manifestacije nudi cijeli niz događanja, svi su knjižničari diljem Hrvatske okupili snage da nam u ovim danima govore o knjizi što više, približe nam knjigu i otvoren neke nove spoznaje. I druge kulturne i obrazovne institucije uključene su u Godinu čitanja, a sve u skladu s našom nacionalnom strategijom poticanja čitanja. Drago mi je da ćemo početkom iduće godine pokrenuti na nacionalnoj razini projekt “Rođeni za čitanje ” koji obuhvaća one najmlađe. Ove godine objavili smo i rezultate naših natječaja koje smo financirali sredstvima Europskog socijalnog fonda i omogućili investiciju u 12 novih bibliobusa, a vjerujem, u sljedećoj financijskoj perspektivi nastavit ćemo ulagati i u tu službu koja je u mnogim županijama jako važna. Sve zajedno u ovoj godini, više od sto milijuna kuna uložili smo samo u posebne i redovite programe koji su namijenjeni knjizi, čitanju i poticanju čitanja,” naglasila je ministrica.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod ravnanjem prof, Branke Horvat, Plesni studio Marine Mihelčić te Akademija za umjetnosti i kulturu u Osijeku u suradnji s požeškim kazalištem kao nastavnom bazom i to isječkom iz predstave u nastajanju “Romanca o tri ljubavi” A. Šoljana koji su izveli Katica Šubarić i Marijin Kuzmičić.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn