MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE – Snimanje Milenijske ružičaste vrpce u Požegi 12. listopada na Trgu sv. Terezije

Datum objave: 10. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U subotu 12.10. Požega je domaćin za više od 500 žena liječenih od raka dojke. Požeško-slavonska županija i Grad Požega sedma su županija, odnosno Grad koji u ružičastom listopadu sudjeluju u javnozdravstvenoj akciji u kojoj žene liječene od raka dojke i građani kreiraju milenijsku ružičastu vrpcu svojim tijelima. Cilj akcije je podići svijest svih građana o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Fotografiju će snimiti poznati fotograf Šime Strikoman na Trgu sv. Terezije u 12,00 sati.

Savez udruga protiv raka dojke (SURD) je prije sedam godina pokrenuo manifestaciju Milenijska ružičasta vrpca. Članice SURD-e su brojne udruge iz različitih dijelova Hrvatske koje okupljaju žene oboljele od raka dojke. Ova manifestacija ima nacionalni karakter i provodi se svake godine u drugom gradu. Dosad je održana u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Čakovcu, Gospiću i Dubravi (Zagrebačka županija).

Ove godine to je Požega, a Zavod za javno zdravstvo i Liga protiv raka Požega su lokalni organizatori. Manifestacija okupi veliki broj građana, a brojne udruge iz Hrvatske organizirano autobusima dolaze sa svojim članicama i Požega će im prirediti topao doček. Svi okupljeni će svojim tijelima formirati ružičastu vrpcu na Trgu sv. Terezije , a fotografiju će snimiti ugledni „milenijski“ fotograf Šime Strikoman. Organizatori pozivaju građanke i građane Požege da se pridruže okupljenim ženama u znak podrške na Trgu sv. Terezije u 12,00 sati.

“Milenijskom fotografijom ružičaste vrpce na simboličan način dajemo podršku oboljelima i ukazujemo na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Od svih malignih bolesti, najviše žena oboli upravo od karcinoma dojke i najviše ih umire. Stoga je važno osvijestiti žene o rizičnim čimbenicima za rak dojke, značaju ranog otkrivanja i ukazati im na važnost odaziva na besplatne mamografske preglede u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke. Požeško-slavonska županija se može pohvaliti izvrsnim rezultatima kada je riječ o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke uz uvijek visoke odazive na preglede ali i ulaganjem u kvalitetnu opremu te dugom tradicijom kirurgije dojke. Rano otkriveni karcinom dojke izlječiv je u više od 90 posto slučajeva,”naglasila je dr. Jasmina Kovačević iz Službe za javno zdravstvo.

Organizatori manifestacije su Savez udruga protiv raka dojke, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Opća županijska bolnica Požega i Liga protiv raka Požega, a pokrovitelji Požeško-slavonska županija, Grad Požega i Ministarstvo zdravstva.

Organizatori pozivaju građanke i građane Požege da se pridruže okupljenim ženama u znak podrške na Trgu sv. Terezije u 12,00 sati i time doprinesu podizanju svijest o važnosti ranog otkrivanja raka dojke.

TEKST: S. P.    FOTO: svezanju.hr/milenijska fotografija

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn