MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI – U Đačkom domu Požega održano predavanje na temu ovisnosti i njenog suzbijanja kod mladih

Datum objave: 12. 12. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Prisutni su kroz predavanje upoznati s vrstama droga i načinima na koje djeluju, a kroz brojne primjere iz policijske prakse učenicima se nastojalo predočiti koje posljedice one mogu izazvati i koje opasnosti predstavljaju za zdravlje te za obiteljski i društveni život.

Policijski službenici PU požeško-slavonske su u organizaciji s Đačkim domom iz Požege, Zavodom za javno zdravstvo i Centrom za socijalnu skrb Požega u prostorijama Đačkog doma u Požegi održali predavanje korisnicima i odgajateljima na temu ovisnosti i njenog suzbijanja kod mladih s ciljem podizanja svijesti o problemu svih vrsta ovisnosti i upoznavanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, a poglavito droga.

Predavanje su održali policijski službenik Službe kriminalističke policije Mario Pjerabon i policijski službenik za prevenciju Miro Miličević, klinički psiholog Zavoda za javno zdravstvo Dejvid Zombori i voditelj odjela za djecu, mlade i obitelj Centra za socijalnu skrb Zlatko Sliško. Prisutni su kroz predavanje upoznati s vrstama droga i načinima na koje djeluju, a kroz brojne primjere iz policijske prakse učenicima se nastojalo predočiti koje posljedice one mogu izazvati i koje opasnosti predstavljaju za zdravlje te za obiteljski i društveni život.

Učenicima se kroz predavanje želi podići i razina svijesti o opasnostima sredstava ovisnosti, jačanje uvjerenja o štetnosti zlouporabe droga i drugih sredstava ovisnosti, te razvijanje osjećaja odgovornosti za djela koja su počinjena protivno zakonskim odredbama, odnosno želi se probuditi svijest da činjenje kaznenih djela i prekršaja povlači za sobom i odgovarajuće sankcije, a podići i razina znanja o štetnosti sredstava ovisnosti, te potaknuti i razviti vještine kritičkog razmišljanja, sposobnost prepoznavanja rizičnih situacija, mogućnost odabira i kako se oduprijeti pritisku konzumiranja sredstava ovisnosti.

Naime, često se trošenje droga započinje eksperimentiranjem, znatiželjom ili utjecajem društva i vršnjaka, te je stoga važno oduprijeti se svim izazovima koje nepromišljenim ponašanjem možemo izazvati. Korisnici i odgajatelji su posebno upozoreni na pojave novih vrsta droga, a njihova prisutnost je evidentirana na područjima cijele Hrvatske. Isto tako nastojalo se sve prisutne upozoriti na opasnosti pojave novih „legalnih droga“ koje kod trošenja mogu dovesti do teških zdravstvenih komplikacija. Prisutni su upoznati i s kazneno-pravnim i prekršajnim odredbama, odgovornošću i specifičnostima vezanima uz njihovu dob i odrastanje.

IZVOR: PU PS

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn