MIR I DOBRO – Blagdani trebaju biti ispunjeni radošću i mirom

Datum objave: 24. 12. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA –  Policijski službenici PU požeško- slavonske na Božićnom sajmu u Požegi organizirali su preventivne aktivnosti u sklopu akcije „Mir i dobro“ i „Manje oružja-manje tragedija“ za mirne blagdane bez nepotrebne buke i opasnosti.

Operativnu akciju “Mir i dobro” Ministarstvo unutarnjih poslova provodi već deset godina. Ove godine akcija je započela 11. prosinca 2023. i završava 7. siječnja 2024., a pored ostalog cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Policijski službenici apelirali su na građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike, no ako će ju ipak koristiti – da se striktno drže uputa i preporuka proizvođača. “Apeliramo na građane da ne koriste pritehnička sredstva, a ukoliko ih koriste, da se pridržavaju uputa proizvođača te da ne koriste pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima, u prostorima gdje se nalazi više osoba te gdje se nalaze lako zapaljive tvari. Pozivamo ih isto tako da ne bacaju pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla, da ne koriste pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola, te ih ne bacaju u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje,” rekla je glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković.

Inače, pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina. Policijski službenici naglasili su da će se tijekom akcije obavljati nadzori, kako ovlaštenih prodavaonica tako i mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Građani su također upoznati  da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja-manje tragedija“ te da mogu bez sankcija predati oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih nedozvoljeno posjeduju i na taj način učiniti svoj dom sigurnijim, a možda time spasiti i nečiji život. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja.

Ova akcija se provodi od 2007. godine i od samog početka akcija do 30. rujna 2023. na području PU požeško-slavonske predano je ukupno  preko 700 komada raznog vatrenog oružja, preko 2700 komada raznog rasprskavajućeg oružja (ručne bombe, mine i ostalo), preko 215 tisuća raznog streljiva te preko 110 kilograma raznog eksploziva.

TEKST: S. Pok                        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn