MINSKA SITUACIJA: Do kraja 2022. godine Požeško-slavonska županija bez minski sumnjivih područja

Datum objave: 15. 2. 2022. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite RH u Pakracu je održana prezentacija stanja i aktivnosti na minski sumnjivim područjima Požeško-slavonske županije.

Razminiranje površina i protuminsko djelovanje jedan je od prioriteta Republike Hrvatske na području sigurnosti. Sva minski sumnjiva područja u Požeško-slavonskoj županiji nalaze se na području Pakraca, a planiranim aktivnostima za 2022. godinu predviđeno je da se poslovi razminiranja provedu i na preostalom minski sumnjivom područjima te bi tako Županija krajem 2022. godine bila bez minski sumnjivih područja, rečeno je u Pakracu na prezentaciji stanja i aktivnosti na minski sumnjivim područjima Požeško-slavonske županije održanoj u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite RH i uz podršku Grada Pakraca.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut tom prilikom naglasio je da, kako bi se cijeli prostor RH očistio od mina, protuminsko djelovanje postalo je jedna od prioritetnih zadaća Vlade Republike Hrvatske u koju se već gotovo 25 godina sustavno ulaže. “Rezultati su, unatoč ekonomskim, geografskim, strukturnim, tehničkim i ostalim izazovima, vrlo mjerljivi te od strane dionika protuminske zajednice, kao i od strane lokalnih zajednica kojima se razminirana područja vraćaju na uporabu, ocijenjeni kao vrlo uspješni,” naglasio je Trut. Prezentacija je održana u Gradskoj vijećnici Grada Pakraca kojoj su, uz ravnatelja, prisustvovali i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana i mnogi drugi.

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić održao je prezentaciju o minskoj situaciji i protuminskom djelovanju na području Požeško-slavonske županije te su nakon održane prezentacije svi obišli područje na kojima se izvode poslovi razminiranja u naselju Španovica, kamenolom Šumetlica.

Na području Požeško-slavonske županije proveden je projekt razminiranja poljoprivrednih površina financiran europskim sredstvima – Operacija 5.2.2.(2015. – 2018.). Kroz projekt je Požeško-slavonska županija ostvarila 31,7 milijuna kuna bespovratne potpore Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za razminiranje 3,7 četvornih kilometara poljoprivrednih površina na području gradova Lipika i Pakraca, odnosno naselja Bujavica, Jagma, Subocka, Donji Čaglić, Belanovac, Toranj, Dereza, Donji Grahovljani, Dragović, Kusonje, Brusnik, Donja i Gornja Šumetlica, Kričke, Jakovci, Rogulje, Cicvare i Bjelajci.

IZVOR: civilna-zastita.gov.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn