MINISTRICA KULTURE U RADNOM POSJETU – Požega će dobiti jednu od najsuvremenijih knjižnica u Hrvatskoj

Datum objave: 06. 3. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je 6. ožujka u radnom posjetu gradu Požegi. U sklopu posjeta ministrica je s gradonačelnikom Darkom Puljašićem posjetila prostore Gradske knjižnice Požega gdje je u provedbi višemilijunski projekt dogradnje i rekonstrukcije.

Po završetku svih radova, Požega će dobiti jednu od najsuvremenijih knjižnica u Hrvatskoj, naglasila je ministrica Nina Obuljen Koržinek. “Obnova je počela prije više od deset godina, nažalost, bilo je puno problema. Mi smo ukupno osigurali nešto više od 20 milijuna kuna, a od toga gotovo 10 milijuna samo u ovom mandatu. Drago mi je da projekt ide kraju, Požega će dobiti jednu od najsuvremenijih knjižnica u Hrvatskoj, centar grada, građani, dobit će jedan multifunkcionalni prostor. Bit će to ne samo knjižnica, jer danas se knjižnice razvijaju kao pravi društveni, kulturni centri s cijelim nizom događanja i za mlade i za stariju populaciju. Vjerujem da će, uz podršku grada i uz ambicioznu ravnateljicu i njene suradnike, nakon što otvorimo knjižnicu, grad doista dobiti jedan sjajan kulturni sadržaj gdje će se moći realizirati svi programi poticanja i razvoja čitanja,” naglasila je ministrica.

Dobru suradnju Grada i resornog ministarstva naglasio je i gradonačelnik Požege Darko Puljašić. “Ova ministrica u zadnje tri godine napravila je u Požegi puno više nego svi oni prethodni zajedno. Ministrici doista hvala na tome, a vjerujem da će i Požežani biti zahvalni jer u zadnje tri godine ovdje smo napravili puno. U idućih mjesec i pol dana, nadam se, završit ćemo sve natječaje i staviti ovu prekrasnu knjižnicu u punu funkciju te nastaviti rad na našem Gradskom muzeju i drugim projektima. Postali smo grad koji rješava svoje probleme, koji završava velike infrastrukturne objekte i daje ih na korištenje našim sugrađanima. I to projekte koji su osmišljeni i ustrojeni za 21. i 22. stoljeće, jer upravo to ovaj grad zaslužuje.

“Ministarstvo kulture i Grad Požega bili su zaduženi za ovaj projekt u građevinskom smislu i na samom kraju te priče, Požega će imati novu zgradu knjižnice. Ono što mi kao struka, na čelu sa mnom kao ravnateljicom ove ustanove, radimo cijelo vrijeme jest da se pripremamo tako da grad Požega u toj novoj zgradi dobije i – novu knjižnicu. Knjižnicu koja će biti suvremeno opremljena, programski pridružena potrebama korisnika današnjice, vezana uz nove tehnološke tekovine, dakle knjižnica kakvu zaslužuje prosječan korisnik našeg grada, ” rekla je ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

Vrijednost ovog projekta, ali i njegovu zahtjevnost i kompleksnost, posebice u restauratorskom smislu prepoznali su i konzervatori, rekao je pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi Žarko Španiček. “Ovo je jedan od dva, tri najkompleksnija programa obnove kulturne baštine u Požegi u zadnjih 20 ili više godina, a ako isključimo sakralnu baštinu, bez sumnje najsloženiji program. I to ne samo zbog opsega sredstava koje je trebalo uložiti već i stoga što je trebalo sačuvati osnovne povijesne vrijednosti ove zgrade koja je građena izvorno kao štedionica za bankarske potrebe. Sada ju je trebalo prenamijeniti za sasvim druge potrebe, dograditi sa suvremenim konstrukcijama i ostvariti odgovarajući spoj i u konstruktivnom i u estetskom i u vizualnom smislu između starog i novog,” rekao je Španiček otkrivajući i neke “tajne” koje su bile do sada skrivene oku javnosti, a koje će, u novom ruhu dati posebna obilježja požeškom hramu pisane riječi.

“Pokazalo se zapravo da je povijesni dio zgrade knjižnice vrjedniji no što smo isprava znali. Tako su se tijekom radova otkrili slojevi o kojima nismo ništa znali. Primjerice, nismo znali da je prizemlje knjižnice, glavno pročelje uz ulicu, izrađeno od lijepo klesanih komada kamena. To je bilo prežbukano, sada će biti otkriveno i prezentirano. To je vrijednost kakvu ni na jednoj drugoj zgradi u Požegi nemamo. Isto tako, nismo znali opseg zidnih oslika. Znali smo za manji zidni oslik na stropu stubište koji je sada rekonstruiran, ali nismo znali da su i bočni zidovi oslikani. Nije se sada stiglo i moglo obnoviti, nije se uklapalo u već ugovorene troškovnike, ali je ostalo otvoreno tako da se uskoro planira i to riješiti. Zgrada će nakon ovih radova imati neke elemente koji su bliži izvornom stanju nego što je to bilo prije svih ovih zahvata,” zaključio je Španiček.

Ministrica je posjetila i Konzervatorski odjel u Požegi te Državni arhiv u Slavonskom Brodu – Odjel u Požegi, a susrela se i s požeškim biskupom msgr. dr. Antunom Škvorčevićem.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn