MINISTRICA BEDEKOVIĆ U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI – Slavonski Brod uskoro dobiva Obiteljski centar sa podružnicom u Novoj Gradiški

Datum objave: 12. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Stanje u centrima za socijalnu skrb, ustanovama iz sustava, te demografske mjere, teme su radnog sastanka koji je, nakon posjeta Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu, s prvim čovjekom Brodsko posavske županije, županom Danijelom Marušićem, održala ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Slijedom nedavnih tragičnih događanja u Centru za socijalnu skrb Đakovo te sve izraženijih demografskih problema, Brodsko posavsku županiju posjetila je ministrica Vesna Bedeković. Radni posjet počeo je u Novoj Gradiški, a nastavljen obilaskom Centra za socijalnu skrb i “Kuće od sretnih ciglica”, centra za pružanje usluga u zajednici u Slavonskom Brodu. Bila je to prilika i za radni sastanak s prvim čovjekom županije, županom Danijelom Marušićem u Slavonskom Brodu na temu demografskih mjera kao i razine sigurnosnih mjera i kvalitete usluga u socijalnim ustanovama koje su, s ciljem stvaranja učinkovitijeg i sigurnijeg sustava, do 30.rujna trebale uvesti mjere pojačane fizičke i tehničke zaštite. U svom obraćanju medijima ministrica Bedeković tom je prigodom podsjetila i na kazneni zakon koji je trenutno na javnom savjetovanju a po čijim bi odredabama socijalni i stručni radnici u sustavu trebali dobiti status službene osobe.

“Zakon ide na dva čitanja u Hrvatski sabor i stupit će na snagu prvog dana 2020.godine. Dobivanjem statusa službene osobe , svaka prijetnja i napad na socijalne radnike i stručne radnike u sustavu (psihologe, pedagoge, edukacijske rehabilitatore i dr.) tretirat će se kao kazneno djelo i kao takvo biti procesuirano i sankcionirano. Kada je riječ o stanju sigurnosti u ustanovama socijalne skrbi na području Brodsko posavske županije, moram reći kako sam zadovoljna viđenim, a situacija će biti još i bolja po ustrojavanju Obiteljskog centra kao podružnice Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu, koji, sukladno zakonu, treba imati svaka županija.Intenziviranje aktivnosti na njeogovom osnivanju bila je jedna od tema radnog sastanka i mog posjeta Brodsko posavskoj županiji.”, upoznala je ministrica.

Rezultatima sastanka zadovoljan je i župan Danijel Marušić, jer, kako je rekao, prilika je to da se porazgovara o nekoliko tema. “Prije svega, to je upoznavanje sa sustavom i načinom rada naših centara, s naglaskom na tehničku, fizičku i drugu zaštitu djelatnika, a onda i korisnika centara za socijalnu skrb. Pitanje koje je također bitno je organizacija i osnivanje obiteljskih centara koji bi uskoro trebao biti osnovan u Slavonskom Brodu, sa podružnicom ili ispostavom u Novoj Gradiški, što ćemo definirati na slijedećem sastanku dogovorenom za idući tjedan. Naš je zadatak sada traženje prostora, a potom i modaliteta financiranja. Kako je ministrica to i naglasila, naravno da ćemo za to pronaći mogućnosti jer obiteljski centri su iznimno važni i potrebni županiji. Moram naglasiti i kako mi je drago što su uz ministricu i njene suradnike sastanku nazočili i ravnatelji centara za socijalnu skrb i ravnateljica CTR-a Mirela Brechlmacher ,jer upravo naša razvojna agencija provodi projekte s „Kućom sretnih ciglica” a sada i s Crvenim križem u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški, u okviru kojeg bi se, ukoliko prođe na natječaju, proširili određeni kapaciteti, a u Novoj Gradiški napravio i bazen za djecu s teškoćama u razvoju.” -istaknuo je župan Marušić, zahvalivši Ministarstvu na suradnji, dobroj komunikaciji i partnerskom odnosu.

TEKST: S. T.       FOTO: bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn