MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE – Započela proljetna oralna vakcinacija lisica

Datum objave: 01. 6. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA- U utorak, 31. svibnja 2022. započela je proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica na području RH, prvo s aerodroma Brač i Osijek, a zatim s aerodroma Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH.

Tijekom proljetne i ljetne kampanje će na cijelom prostoru Hrvatske, izuzev jadranskih otoka, biti položeno 2.665.850 vakcinalnih mamaca. Zahvaljujući programu posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine te je Hrvatskoj dodijeljen status zemlje slobodne od virusa bjesnoće, kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Program oralne vakcinacije lisica od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji. Proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka, dok je jesenskom akcijom cilj imunizirati lisice prije sezone parenja. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir sa otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.

Mjere sigurnosti pri rukovanju s mamcima
 
Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku. Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće.

Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica.  Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran te se takav mamac, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se mamac pravilno uklonio.

Građani su pozvani da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom.

TEKST: S. P.        FOTO:poljoprivreda.gov.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn