MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE – Malim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima 14 milijuna kuna

Datum objave: 18. 7. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

ZAGREB/ POŽEGA – Ukupno su odobrena sredstva za 15 županija među kojima su i pet slavonskih županija. U strukturi prijavitelja zabilježen je podatak o velikom broju mladih poljoprivrednika, nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji se žele baviti poljoprivrednom djelatnošću u potpomognutim područjima.

Na Natječaju za financiranje projekata u 2020. godini prema Programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina na područjima jedinica lokalne samouprave Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je gotovo 14 milijuna kuna za 232 mala poljoprivredna gospodarstva, čime im se pomaže u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj i povećanje prihoda.

U strukturi prijavitelja zabilježen je podatak o velikom broju mladih poljoprivrednika, nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji se žele baviti poljoprivrednom djelatnošću u potpomognutim područjima, naime nešto manje od 50 % prijavitelja mlađi su od 50 godina (211 je do 35 godina starosti, 325 je između 36 i 50 godina starosti). U više od 91 % obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima se dodjeljuje potpora nositelji su osobe do 50 godina starosti (90 mladih do 35 godina starosti, odnosno 123 poljoprivrednika od 36 do 50 godina starosti).

Vlada Republike Hrvatske provodi nacionalne mjere za ostvarivanje ravnomjernog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2020. u sklopu koje je i financijska potpora za osiguravanje minimalnog standarda komunalne i socijalne infrastrukture. U to su uključene i bespovratne potpore poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji ne mogu sudjelovati u postojećim kreditnim linijama na područjima povratka prognanika te na područjima gdje tradicionalno žive i pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski i socijalno značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti.

U okviru nacionalnih mjera Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za financiranje projekata u 2020. godini prema Programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja, poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5 % pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz 2011. godine.

Ukupno su odobrena sredstva za korisnike iz 15 županija među kojima su korisnici iz pet slavonskih županija. Za Požeško-slavonsku županiju 27 je odobrenih prijava za koje stiže ukupno 1,6 milijuna kuna, za Brodsko-posavsku županiju iz koje je odobreno 15 prijava stiže 800 tisuća kuna, u Osječko-baranjskoj je 19 odobrenih prijava ukupne vrijednosti 1,4 milijuna kuna, Virovitičko-podravska županija ima dvije odobrene prijave vrijedne 120 tisuća kuna, a Vukovarsko-srijemska 28 odobrenih prijava za koje stiže 1,6 milijuna kuna.

Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava možete pogledati ovdje.

TEKST: S. P.     FOTO:poljoprivreda.gov.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn