MINISTARSTVO OBRANE RH – Ministar Banožić s dragovoljnim ročnicima u Požegi: Vi ste budućnost Hrvatske vojske

Datum objave: 13. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Ministar obrane RH Mario Banožić u pratnji zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnika Siniše Jurkovića i predstavnika Hrvatske kopnene vojske predvođenih zapovjednikom general-pukovnikom Borisom Šerićem posjetio je u petak, 13. studenoga 2020. ročnike na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva u Požegi.

Riječ je o 193 ročnika 28. naraštaja, koji su svoju osmotjednu obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeli i završit će je u specifičnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. U tom smislu, ministar Banožić se tijekom radnog posjeta, obilaskom nekoliko lokacija na kojima se provodi obuka, upoznao sa organizacijom i provedbom obuke ročnika koja se ovaj put provodi uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Izrazivši zadovoljstvo viđenim, ministar Banožić pohvalio je sve pripadnike Hrvatske vojske koji sudjeluju u obuci istaknuvši kako je riječ o profesionalcima koji sjajno obavljaju svoj posao, što je vidljivo po mladim ljudima koji su u relativnom kratkom roku savladali brojne vojne vještine. Ministar je posebno pohvalio i čestitao ročnicima što su odabrali časni vojni poziv, poziv služenju hrvatskom narodu te im zahvalio na trudu i zalaganju tijekom obuke.
„Vi ste budućnost Hrvatske vojske. Ovdje ste došli svojom voljom i zato što to želite. Zato ćemo uvijek biti najbolja vojska. Obuka koju ste ovdje uspješno savladali, može biti, ako tako odlučite, prva stepenica vaše vojne karijere i temelj na kojem ćete se razvijati i graditi nova znanja i vještine. Hvala vam što ste u ovo izazovno vrijeme prihvatili dodatni izazov. Obukli ste odoru koju su nosili i mnogi ljudi koji su ju časno zaslužili u stvaranju hrvatske države. Neka vas to vodi u narednom razdoblju i u budućem životu, istaknuo je ministar.

Zadovoljstvo posjetom ministra nije krila ni ročnica Ana Bajić iz Trilja. Tom je prigodom istaknula: „Želim se u ime cijele treće satnije zahvaliti što ste unatoč ovoj teškoj epidemiološkoj situaciji došli do nas, dati nam podršku i pokazati da vam je stalo do nas. U ime cijele 3.  satnije ja se zahvaljujem. Na obuci smo naučili njegovati vrijednosti poput istinitosti, pravednosti i odanosti te pripadnosti zajednici. Nadamo se kako ćemo se uskoro pridružiti velikoj obitelji Hrvatskoj vojsci.”

U sklopu radnog posjeta, ministar Banožić obišao je radne i smještajne kapacitete u vojarni 123. brigade HV te ročnike koji provode obuku u vojarni, a koji su mu tom prigodom prezentirali vještine rukovanja osobnim naoružanjem, odnosno rastavljanje, čišćenje i sastavljanje osobnog naoružanja.

Ministar je obišao i strelište Novo Selo i vojni poligon Glavica gdje su ročnici provodili gađanja i taktička uvježbavanja. Tako su na strelištu ročnici provodili pripremno gađanje automatskom puškom AK 47. Gađajući ciljničku točku promjera 10 centimetara na školskoj meti, s udaljenosti od 100 metara, ročnici su ispunili propisani standard gađanja. Na poligonu Glavica prevedena su taktička uvježbavanja, koja između ostalog uključuju kretanje na bojištu, kretanje u binomu, postupke vojnika u napadu i u obrani, reakcije na izravnu paljbu, reakcije na eksplozivna sredstva te druge vještine koje su ročnici stekli tijekom obuke. Ovim povodom, brifing o ustroju, misiji i zadaćama Bojne za temeljnu obuku kao i planu i programu dragovoljnog vojnog osposobljavanja održao je zapovjednik Bojne pukovnik Ivica Markanjević koji je ujedno izvijestio ministra o aktualnom 28. naraštaju, u sklopu kojeg je na obuci ukupno 193 ročnika, koji su sa dragovoljnim vojnim osposobljavanjem započeli 2. listopada, a završetak obuke planiran je idući tjedan.

IZVOR: morh.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn