MINISTARSTVO GRADITELJSTVA: Odgađa se provedba projekta energetske obnove višestambenih zgrada

Datum objave: 15. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Unatoč najavi Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada“, odgađa se provedba navedenog projekta. Novac za energetsku obnovu višestambenih zgrada preusmjeren je na savladavanje posljedica COVID-a 19 u zdravstvu i poduzetništvu – obavijestili su iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zbog okolnosti vezanih uz epidemiju virusa COVID-19, u ožujku je, a potom u travnju i u lipnju odgođena objava Poziva planirana za prvi kvartal 2020. godine. Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje je u svojstvu Posredničkog tijela razine 1 za Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ (u daljnjem tekstu: OPKK) planiralo objavu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada“ u I. kvartalu 2020. godine, zbog posebnih okolnosti izazvanih pandemijom bolesti COVID-19 te snažnim potresom koji je 22. ožujka 2020. godine zadesio Zagreb i okolicu, došlo je do utjecaja na pripreme Poziva i odgode istog.

“Kao odgovor na izbijanje bolesti COVID-19, na razini Europske unije donesene su Uredbe kojima je omogućeno korištenje sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova za mjere pomoći u novonastalim gospodarskim uvjetima. Slijedom navedenoga, izmijenjen je OPKK kako bi se osigurala sredstva za svladavanje posljedica bolesti COVID-19. Spomenutim izmjenama revidirana je alokacija i ciljne vrijednosti za Specifični cilj 4c2 „Smanjenje potrošnje energije u višestambenim zgradama“, odnosno sredstva koja su bila predviđena za Poziv preusmjerena su na financiranje aktivnosti u sektoru zdravstva i poduzetništva. U skladu s novonastalim okolnostima bit će objavljen i ažurirani Indikativni godišnji plan Poziva na dostavu projektnih prijedloga sufinanciranih iz OPKK. Sve relevantne novosti vezane uz mogućnosti sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada u okviru drugih instrumenata Europske unije bit će objavljene na mrežnim stranicama ovog Ministarstva,” navodi se na mrežnim stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Komunalac Požega d.o.o. i suvlasnici višestambenih zgrada proveli su sve potrebne pripremne aktivnosti za 44 prijavljene zgrade. Proveden je postupak nabave na temelju kojeg su obavljeni energetski pregledi i izrađeni energetski certifikati te glavni projekti zgrada. “U trenutku objave Poziva spremni smo za daljnje korake u provedbi energetske obnove višestambenih zgrada koje se od nas, kao upravitelja stambenih zgrada, očekuju,” poručili su iz Komunalca.

IZVOR:komunalac-pozega.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn